Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cum poate creşte influenţa românească în politicile europene

România nu are încă o masă critică de lobby la Bruxelles, spune Dan Luca, directorul Institutului Euractiv din Bruxelles.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 24 Martie 2015, 10:28

La Bucureşti a avut loc o conferinţă-dezbatere intitulată "Cum poate creşte influenţa românească în politicile europene", în cadrul căreia a fost prezentată o propunere de program guvernamental.

România nu are încă o masă critică de lobby la Bruxelles şi nu-şi face cunoscute interesele în mod eficient în rândul tuturor celor implicaţi în mecanismul racordării la Uniunea Europeană, dar România se poate dezvolta enorm la acest capitol, cu condiţia ca guvernul să stabilească punţi de comunicare între specialiştii români din Bruxelles şi instituţiile de acasă - a susţinut Dan Luca, directorul Institutului Euractiv din Bruxelles şi iniţiatorul propunerii de program guvernamental "Experţi pentru o Românie europeană".

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

La rândul său, consilierul în cadrul Parlamentului European, Manuel Avramescu, a deplâns faptul că România încă nu figurează printre cele peste 400 de birouri de reprezentare regională care funcţionează actualmente la Bruxelles.

"La opt ani de zile după ce România a devenit membră a Uniunii Europene, nu există nici măcar un birou de reprezentare regională a României în Bruxelles. Ca exemple, Polonia are 18 de astfel de birouri regionale, Croaţia, care a intrat de-abia la mijlocul anului 2013 în Uniunea Europeană, are şase, dar nu vorbesc doar de ţările Uniunii Europene. Bosnia Herţegovina are două birouri de reprezentare regională în Bruxelles. Turcia, regiunea Marmara, are birou de reprezentare regională în Bruxelles", a spus Manuel Avramescu.

În acelaşi timp, participanţii au evidenţiat că România are nevoie de un nou program guvernamental similar celui lansat în perioada de preaderare, prin care să consolideze expertiza sectorială la nivelul ministerelor de linie, dar şi în teritoriu.

Doris Mircea, coordonatorul Centrului Info Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe:

"Crearea unor poziţii de experţi pentru afaceri europene la nivel local consideră o idee extraordinară. Este nevoie, ar fi trebuit să existe demult aceste posturi, nu acum. Este nevoie de reprezentare la Bruxelles, de cunoaştere a politicilor, priorităţilor, precum şi de expertiză în preluarea iniţiativelor şi transpunerea şi implementarea lor pe plan local. De asemenea, aceşti experţi ar putea crea şi puntea de legătură între primăriile oraşelor pe care le reprezintă şi cele din statele membre, unde au cei mai mulţi concetăţeni stabiliţi, şi am auzit chiar nişte proiecte foarte interesante pe această temă la nivel local".

Aşadar, 2015 este momentul potrivit pentru a creiona temele româneşti şi pentru a le promova în cadrul preşedinţiei Uniunii Europene din 2019.