Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Septembrie 2015
Vizualizari: 1586
Comentează add

În urma unei busculade în rândul pelerinilor la Mecca, au murit cel puţin 700 de persoane.

Cum a fost posibilă tragedia de la Mecca?

radiojurnal

Pelerinajul de la Mecca. Foto: wikimedia.org 

Realizator: Ianna Ioniţă - Pe buzele tuturor persistă întrebarea cum a fost posibilă tragedia de la Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 805 au fost rănite. Autorităţile din Arabia Saudită, care promit că vor face o anchetă transparentă, continuă eforturile pentru identificarea victimelor busculadei de ieri dimineaţă, din timpul ritualului cunoscut sub numele de "Aruncarea cu pietre în diavol".

Printre victime se numără pelerini din numeroase ţări, printre care Iran, Turcia, India şi Indonezia. Potrivit unor oficiali saudiţi, au fost lansate deja acuzaţii la adresa unora dintre pelerini, care ar fi ignorat instrucţiunile privind respectarea rutelor de acces. Corespondentul nostru în regiune, Dragoş Ciocîrlan, a urmărit declaraţiile oficialilor iranieni şi saudiţi.

Reporter: Oficiali saudiţi sugerează că pelerinii nu au respectat regulile, transferând astfel o parte din responsabilitatea pentru cea mai mare catastrofă a pelerinajului, din ultimii 25 de ani, care s-a petrecut în exteriorul oraşului sfânt musulman Mecca. Arabia Saudită se află sub presiunea crescândă a criticilor pentru a da explicaţii în legătură cu moartea a peste şapte sute de persoane.

Rivalul regional, Republica Islamică Iran, şi-a exprimat indignarea pentru moartea a 131 din resortisanţii săi la unul din cele mai mari pelerinaje, Teheranul sugerând că Riadul este incapabil să gestioneze evenimentul. "Moarte dinastiei saudite" au scandat sute de manifestanţi la o demonstraţie în Capitala Iranului. Ministrul sănătăţii al Arabiei Saudite, Khaled al-Falih, a anunţat că se va face o anchetă. Pe lângă cei care şi-au pierdut viaţa, cel puţin 863 de pelerini sunt răniţi. Ministrul saudit al sănătăţii a precizat că anumiţi pelerini nu respectă recomandările autorităţilor competente.

În urma criticilor, comentariile ministrului saudit al sănătăţii sunt susceptibile să fie interpretate ca o deturnare de la responsabilitatea incidentului. Pelerinajul reprezintă o chestiune extrem de sensibilă pentru dinastia Al Saud. Familia regală se prezintă la scară internaţională drept gardian al islamului şi al locurilor sfinte Mecca şi Medina.

Pentru unii comentatori, fotografiile care circulă prin intermediul mediilor de socializare, cu pelerini care îşi caută compatrioţii dispăruţi, ar reprezenta un blam politic. Regele saudit Salman a cerut examinarea planului de desfăşurare a pelerinajului, după dezastrul petrecut în Mina, la câţiva kilometri de Mecca.

Două grupuri mari de pelerini au intrat în coliziune. Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, aflat la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU, a făcut ecou la declaraţia liderului spiritual suprem Ali Khamenei, blamând Arabia Saudită pentru incident. Într-o declaraţie publicată de Agenţia de presă IRNA, Rohani cere guvernului saudit să-şi asume responsabilitatea pentru această catastrofă. Agenţia FAZ îl citează pe şeful rugăciunilor de vineri, spunând că lumea nu va accepta scuze.

Pelerinii iranieni care au supravieţuit incidentului au descris intervenţia autorităţilor saudite ca fiind tardivă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Arabiei Saudite, citat de presa locală, a declarat că forţele de securitate au intervenit imediat.


Etichete exclusiv radiotragedia de la meccabusculada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live