Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

5 Mai 2015
Vizualizari: 1579
Comentează add

Preşedintele parlamentului de la Chişinău a publicat astăzi pe blogul său raportul companiei americane Kroll, care a investigat dispariţia banilor de la trei bănci din R. Moldova.

Cum a dispărut un miliard de dolari din Republica Moldova

mariana-vasilache-radio-chisinau

Parlamentul din Chișinău. Foto: facebook/Adrian Candu.

Un controversat om de afaceri din Republica Moldova, Ilan Shor, s-ar afla în spatele dispariţiei a aproximativ un miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.

Preşedintele parlamentului de la Chişinău a publicat astăzi pe blogul său raportul companiei americane Kroll, care a investigat dispariţia banilor de la trei bănci din Republica Moldova.

Ilan Shor a deţinut timp de trei ani funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, implicată în acest scandal.

Compania Kroll a investigat timp de mai multe luni dispariţia acestor bani, iar ulterior a elaborat un raport preliminar, care însă nu a fost făcut public, autorităţile făcând trimitere la interdicţia impusă de companie.

El a fost totuşi publicat, pe fundalul nemulţumirilor crescânde şi a unor proteste antiguvernamentale de proporţii care au avut loc duminică la Chişinău.

Rezultatele investigaţiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 s-ar fi încercat preluarea controlului asupra celor trei bănci inclusiv prin acordarea unor credite neperformante.

Potrivit raportului, omul de afaceri Ilan Shor şi oamenii asociaţi lui au jucat un rol crucial în dispariţia banilor de la cele trei bănci moldoveneşti.

În raport figurează numele a zeci de companii care ar aparţine grupului Shor sau ar avea legătură cu acesta.

Prejudiciul total adus băncilor moldoveneşti de către grupul Shor s-ar cifra la 18 miliarde de lei, adică aproximativ un miliard de dolari.

Ilan Shor are 28 de ani şi a intrat în atenţia opiniei publice în 2011, după ce a închiriat sediul Palatului Republicii, unde atunci aveau loc şedinţele parlamentului, pentru a-şi celebra nunta cu o cunoscută interpretă din Rusia.


Etichete Republica MoldovaIlan Shormiliard de dolaribanciChisinauparlamentraportKrollinvestigatieautoritatiRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live