Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cultivarea algelor marine în Uniunea Europeană

La Bruxelles a avut loc marți un eveniment mai puțin obișnuit – o conferință pe tema... cultivării algelor marine în Uniunea Europeană.

Cultivarea algelor marine în Uniunea Europeană
Euranet Plus.

Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Iunie 2015, 12:55

Gazduit de Academia Regala de Stiinte si Arte a Belgiei, evenimentul a prilejuit prezentarea rezultatelor proiectului de cercetare “AT Sea”, finantat de Uniunea Europeana pentru construirea viitoarelor ferme de alge.

Materiale biodegradabile. Hrana pentru om si pentru animale. Bioenergie. Medicamente. Sunt produse de care avem mare nevoie si din fericire atentia oamenilor s-a concentrat, nu de astazi, asupra undei surse bogate, curate, la indemana si cu un mare viitor.

Algele marine. Este motivul pentru care Uniunea Europeana a finantat proiectul AT SEA incepand din anul 2012. Scopul proiectului – care va lua sfarsit in luna iulie anul acesta – este crearea unei infrastructuri eficiente pentru obtinerea de recolte cat mai mari de alge.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Din motive pragmatice, se prefera cultivarea algelor in ferme speciale si nu recoltarea din mediul natural, marin. Ferme de alge exista demult. Dar pana acum, acestea erau erau crescute pe franghii. Ce ar fi daca ar creste pe niste suprafete textile speciale ? Adica bidimensional ? Si daca apoi am trece la o infrastructura tridimensionala ? Si nu in ultimul rand, care va fi impactul acestor ferme asupra mediului marin ? Conferinta de astazi a marcat evenimentul public final al proiectului.

In cei aproape 3 ani de cercetare, acest proiect a urmarit identificarea tipurilor de materiale textile avansate cu ajutorul carora sa se poata cultiva si produce cantitati mari de alge si demonstrarea faptului ca acest lucru este posibil in conditiile aspre ale marilor reci europene.

Ce s-a reusit pana acum ? Au fost luate cateva tipuri de alge din Extremul Orient care au fost combinate cu specii europene pentru crearea unei baze genetice bine adaptate marilor riverane Uniunii Europene. In paralel, s-au obtinut mai multe tipuri de materiale textile pe care algele sa poata fi cultivate optim. S-a implementat conceptul de agricultura integrata, care foloseste nutrientii rezultati din fermele de crestere a somonilor in fertilizarea celor de alge marine.

AT SEA colaboreaza cu 11 parteneri de pe coasta Atlanticului, din Norvegia pana in Maroc. Sunt implicate 7 tari europene.

Si pentru ca este vorba de o viitoare afacere cu potential urias, va fi creata o noua companie – AT SEA Technologies, careva fi co-finantata de 8 din cei 11 parteneri ai proiectului.
Urmatorul pas – afirma specialistii – este trecerea la fermele de cultivare si crestere industriala a algelor marine. AT SEA sustine ca se afla deja la un punct de cotitura in acest sens, alaturi de partenerii sai.