Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

6 Februarie 2014
Vizualizari: 1359
Comentează add

Reprezentanţii justiţiei atrag atenţia că, deşi importante, clarificările nu rezolvă toate problemele semnalate. CSM doreşte reluarea discuţiilor pe tema modificării Constituţiei.

CSM va emite un punct de vedere privind modificarea Constituţiei

carmen-valica

Preşedintele CSM Adrian Bordea (centru) şi premierul Victor Ponta (dreapta). Foto: captură video.

Consiliul Superior al Magistraturii va transmite, astăzi, un punct de vedere cu privire proiectul de modificare a Constituţiei.

Membrii CSM au arătat că au cerut, ieri, documentul preşedintelui Senatului şi că speră la reluarea dialogului pe această temă.

Şedinţa de plen a CSM vine la o zi după ce guvernul a aprobat mai multe acte normative care privesc funcţionarea justiţiei, printre acestea o ordonanţă de urgenţă şi un proiect de lege care vizează aplicarea noilor coduri în materie penală intrate în vigoare în 1 februarie.

Reprezentanţii justiţiei au atras atenţia că, deşi importante, clarificările nu rezolvă toate problemele semnalate.

Preşedintele Înaltei Curţii, Livia Stanciu, a declarat înainte de şedinţa CSM că este doar parţial mulţumită de modificările adoptate de guvern.

"Sunt şi o serie de propuneri de fond, care au fost făcute instanţa supremă. Unele nu le-am regăsit deloc nici în ordonanţa de urgenţă şi nici în proiectul e lege.

"Propunerile instanţei supreme sunt făcute de foarte multă vreme", spune Livia Stanciu.

Probleme tehnice în aplicarea noilor coduri

Ea a arătat că unele modificări ar fi trebuit aplicate înainte de intrarea în vigoare a codurilor, iar dacă era nevoie de o procedură îndelungată, momentul intrării în vigoare trebuia amânat.

Ea a oferit exemplu pedepselor în cazul infracţiunilor contra patrimoniului, pe care Înalta Curte le-ar fi dorit mai mari în cazul consecinţelor deosebit de grave.

Aplicarea noilor coduri ridică şi probleme practice.

E posibil acum arestul la domiciliu, dar nu există mijloacele tehnice de aplicare, acele brăţări electronice care permit urmărirea persoanelor vizate.

La rândul său, preşedintele CSM, Adrian Bordea, a admis că există aspecte tehnice care trebuiau deja rezolvate de reprezentanţii statului, în condiţiile în care se ştie de ani de zile că, odată cu noile coduri, poate fi decisă arestarea la domiciu.

Judecătorii vor aplica legea - a spus el - indiferent de existenţa sau inexistenţa mijloacelor tehnice.


Etichete CSMjustiţieConstituţieLivia StanciuAdrian Bordea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live