Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

23 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1500
Comentează add

Consiliul Superior al Magistraturii îşi propune, prin adoptarea "Strategiei de întărire a integrităţii judiciare", consolidarea integrităţii în sistemul judiciar şi creşterea încrederii populaţiei în justiţie.

CSM a adoptat o strategie "pentru combatere corupţiei"

diana-surdu

Cristi Danileţ, judecător, vicepreşedintele CSM. Foto: Agerpres.

Adoptarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a aşa-numitei "Strategii de întărire a integrităţii judiciare" ar trebui să ducă la eliminarea corupţiei din sistem.

Ar urma să crească transparenţa sistemului şi să îmbunătăţească sistemul răspunderii disciplinare - susţin reprezentanţii CSM.

Strategia e parte a alteia mai largi, împotriva corupţiei, şi a fost pusă la punct cu puţin timp înainte de un nou raport pe justiţie al Comisiei Europene.

Un alt obiectiv al strategiei ar fi, în viziunea CSM, întărirea integrităţii individuale, ceea ce presupune şi creşterea responsabilităţii magistraţilor pentru fiecare decizie luată.

Şi pentru a nu rămâne doar un document de arhivă, strategia e însoţită de un plan de acţiuni ce urmează să fie pus în aplicare începând chiar din această lună.

Strategia de consolidare a integrităţii judiciare este primul segment din strategia naţională anticorupţie 2011-2014.

Responsabilizarea sistemului judiciar şi a fiecărui membru al său este un obiectiv declarat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul noului mandat.  

Cristi Danileţ, judecător, vicepreşedintele CSM spune că se vor desfăşura în masă cursuri de etică judiciară şi vor fi făcute reguli pentru comportamentul adecvat al judecătorului în diverse situaţii.

Se vor face ghiduri de administrare de probe în cauze, ghiduri de individualizare a pedepselor şi se vor publica foarte multe informaţii pe site-urile instanţelor în legătură cu activitatea acestora, potrivit lui Cristi Danileţ.

Informaţiile vizează atât stadiul dosarelor de pe rol, cât şi judecătorii care soluţioenază cauze.  

"Până acum, am constatat că judecătorii, practic, nu au la îndemână manuale de administrare a probelor în diverse cauze, ceea ce duce uneori la tergiversarea soluţionării cauzelor sau, în orice caz, chiar la soluţii neunitare. În al doilea rând, judecătorii nu au la îndemână nişte ghiduri de individualizare a sancţiunilor, motiv pentru care, în diverse cauze similare, se întâlnesc pedepse substanţial diferite, sunt neconforme cu principiul unificării practicii judiciare", a declarat Cristi Danileţ.

Strategia este însoţită de un plan de acţiuni, care va fi pus în aplicare începând cu această lună.

La redactarea documentelor au fost luate în considerare observaţiile formulate de instanţe şi parchete, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Justiţiei, precum şi de organizaţiile neguvernamentale interesate.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi propune, prin aceste documente programatice, consolidarea integrităţii în sistemul judiciar şi creşterea încrederii populaţiei în justiţie.


Etichete CSMsistem judiciarstrategiecorupţieCristi Danileţ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live