Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

30 Iulie 2019
Vizualizari: 369
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă la finalul şedinţei CSAT pe care Radio România Actualități le-a transmis în direct de la Palatul Cotroceni.

CSAT a analizat rapoartele în cazul de la Caracal

radiojurnal

Foto arhivă

Consiliul Suprem de Apărare a ţării a analizat rapoartele cerute atât de preşedintele Klaus Iohannis cât şi de prim ministrul Viorica dăncilă privind modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul de la Caracal.

Atât şeful statului cât şi premierul au venit cu propuneri concrete între care modificări legislative privind percheziţiile sau demiterea tuturor celor care au gestionat defectuos apelul la  112 al Alexandrei.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă la finalul şedinţei CSAT pe care Radio România Actualități le-a transmis în direct de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis, declarații de presă:

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis: Bună ziua! Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal. Această dramă ne arată unde este dus statul cu instituţiile lui atunci când pe primul loc sunt puse salvarea şi protejarea infractorilor şi când deschiderea porţilor închisorilor devine grija decidenţilor politici. Modificările aduse legilor justiţiei,  valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au dat afară prea mulţi profesionişti, au pus în schimb slugi şi oameni incapabili. Corupţia şi incompetenţa distrug statul, deprofesionalizează instituţii. Garantarea siguranţei cetăţeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viaţă este cel mai important drept al omului şi este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor şi a instituţiilor distruse în ultimii ani de guvernare a PSD - ALDE să pornească de aici. Cetăţeanul trebuie să îşi recâştige încrederea în stat şi în instituţii, să se simtă protejat în ţara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu îşi fac această datorie. Am cerut instituţiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficienţe grave dintre care amintesc: întârzieri nejustificate în declanşarea investigaţiilor, deşi dispariţia a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineaţa zilei de 25.07, ora 8:30, nerespectarea procedurilor interne privind raportarea şi monitorizare evenimentelor şi aspectelor de interes operativ, nerespectarea metodologiei de lucru privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului naţional "Alertă! Răpire copil".

Klaus Iohannis: Nerespectarea metodologie de lucru privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului Naţional Alertă "Răpire copil", precum şi a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului Naţional Alerta "Răpire copil", atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei faţă de victimă, aceştia neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta, problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională începând cu relaţionarea operatorilor din sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor, lipsa dotărilor atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT. Dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora. Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională. Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul şedinţei CSAT s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au reuşit în urma unui lung şir de erori inacceptabile să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituţia României: dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică. În aceste zile, m-am consultat cu specialiştii din zona de siguranţă publică şi din justiţie pentru a pune la punct soluţiile concrete. Nu am atribuţii executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituţiilor soluţiile pe care eu le propun, pentru că astfel de tragedii să fi prevenite. Am solicitat Guvernului României ca până la finalul lunii august să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelarea tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii, precum cea de la Caracal să nu mai există întârzieri criminale în acţiunea organelor statului.

Klaus Iohannis: Am solicitat Guvernului României ca până la finalul lunii august să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii precum cea de la Caracal să nu mai există întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgenţă legislaţia actuală în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală, identificarea modalităţilor de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului şi analiza situaţiei sistemului de urgenţă actual 112. Am solicitat în cadrul şedinţei de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflaţi în nevoie. Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a domnului general Vasilca. Am cerut STS un control atent şi serios cu privire la procedurile sale pentru a identifica soluţiile pentru o mai bună funcţionare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competenţă şi seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme. Oamenii din fruntea acestor instituţii trebuie să fie respectaţi pentru abordarea lor profesionistă şi pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experţi, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel. Este important ca profesioniştii români din sistemul de stat, indiferent de funcţie, să fie încurajaţi să îşi facă meseria şi să fie ţinuţi departe de disputele cu mize politice. România puternică înseamnă consolidarea instituţiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim-plan. Statul român trebuie resetat cu profesioniştii pe care îi are şi pe care îi poate atrage şi cu o conducere politică ce înţelege care îi este rolul, acela de a întări statul şi nu de a-l slăbi, de a îmbunătăţi serviciile publice şi de a proteja cetăţenii şi a le garanta o viaţă mai sigură şi mai prosperă aici, în ţara lor.


Etichete csatcazul din caracalrapoarteanalizaklaus iohannisviorica dancila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live