Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

22 Decembrie 2019
Vizualizari: 483
Comentează add

Croaţii îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul unui scrutin care riscă să slăbească poziţia conservatorilor aflaţi la putere.

Croaţii îşi aleg preşedintele

sorin-motatu

Președintele Croației, Kolinda Grabar Kitarovic. Arhivă Foto: Alina Bujancă.

Croaţii îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul unui scrutin care riscă să slăbească poziţia conservatorilor aflaţi la putere, cu câteva zile înainte de preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

Preşedinta în funcţie, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarović, este ameninţată de la stânga de fostul său prim-ministru social-democrat, Zoran Milanović, şi concurată de la dreapta de un cântăreț populist, Miroslav Škoro.

În vârstă de 51 de ani, doamna Grabar-Kitarović este susținută de partidul de centru dreapta HDZ, care a dominat scena politică a Croației de la dobândirea Independenței, în anul 1991.

Cu 24% din intențiile de vot, ea se află la egalitate cu Zoran Milanović. Independentul Miroslav Škoro este creditat cu 18%.

Atribuțiile președintelui Croației sunt mai multe onorifice, însă analiștii citați de France-Presse apreciază că o înfrângere a Kolindei Grabar-Kitarović ar slăbi şansele conservatorilor la alegerile legislative programate pentru anul viitor.

Croația va prelua, la 1 ianuarie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene şi va avea de gestionați inclusiv Brexitul, prevăzut pentru 31 ianuarie.


Etichete croatiaalegeripresedinteKolinda Grabar-KitarovićZoran MilanovićMiroslav Škoroue

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live