Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Criza migranților: Premierul italian amenință cu blocarea bugetului UE

Premierul italian, Matteo Renzi, a amenințat că va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numărului foarte mare al migranților care debarcă în Italia.

Criza migranților: Premierul italian amenință cu blocarea bugetului UE

Articol de Arina Petrovici, 27 Octombrie 2016, 08:46

Comisia Europeană a formulat solicitări către 7 dintre cele 19 ţări membre ale zonei euro să-şi clarifice previziunile bugetare, fiind îngrijorată în special de Italia, Cipru şi Finlanda, care nu respectă obiectivele europene.

Premierul italian a ameninţat că va bloca bugetul Uniunii dacă nu va primi sprijin în problema migrației.

Din diverse motive, au primit notificări de la Comisia Europeană şi Belgia, Portugalia, Spania şi Lituania.

O sursă europeană a declarat pentru France Presse că Italia, Ciprul şi Finlanda au însă o reală problemă şi se estimează că ele şi-ar putea vedea bugetele ajustate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Italia, mai cu seamă, a treia economie a zonei euro, a prevăzut un deficit public de 2,3% din Produsul Intern Brut în 2017, mult superior aşteptărilor Bruxellesului, din pricina cheltuielilor legate de primirea de migranţi şi de efectele cutremurului devastator din luna august.

„Avem nevoie de clarificări cu privire la sumele incluse în proiectul de buget, pentru a putea examina şi cheltuielile excepţionale” – au scris autorităţilor de la Roma comisarii europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici, responsabili cu chestiuni bugetare.

De partea cealaltă, premierul italian, Matteo Renzi, a amenințat că va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numărului foarte mare al migranților care debarcă în Italia – țară care se simte abandonată de unii dintre partenerii ei europeni, în special de statele care refuză cotele obligatorii de refugiați.

“Noi dăm 20 de miliarde de euro Europei, care ne restituie 12, iar dacă Ungaria, Republica Cehă și Slovacia ne fac morală în legătură cu migranții, atunci permiteți Italiei să spună că mecanismul nu mai funcționează” – a avertizat Renzi în timpul unei emisiuni la televiziunea RAI UNO.

Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea ca Italia să blocheze prin veto bugetul Uniunii Europene, el a răspuns: “da, categoric”, fără să intre însă în detalii. France Presse relatează că Renzi și-a continuat apoi atacul la adresa țărilor care refuză să primească migrant, conform cotelor obligatorii impuse anul trecut.

“Dacă ridici ziduri împotriva migranților, poți să uiți de banii italieni. Dacă migranții nu trec, nici banii nu vor mai trece” – a insistat şeful guvernului de la Roma.

Nu este prima dată când Matteo Renzi exprimă astfel de poziții față de statele est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați. Cu două săptămâni în urmă, el a susținut în fața Parlamentului italian că acestor ţări ar trebui să li se restrângă accesul la fondurile europene şi a criticat, totodată, răspunsul dat de Uniunea Europeană în contextul crizei provocate de valul migrator.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, statele europene preferă să preia migranți mai degrabă din taberele din Grecia, întrucât în taberele din Italia se află migranți proveniți în special din Africa subsahariană și care, de obicei, nu au nicio pregătire profesională.