Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Clementina Tudor

16 Ianuarie 2019
Vizualizari: 920
Comentează add

Parlamentul European a analizat astăzi la Strasbourg criza generată de rezultatul votului de aseară din Parlamentul de la Londra, care a respins Acordul pentru Brexit.

Criza generată de votul din Parlamentul britanic, analizată în PE

clementina-tudor

 

Parlamentul European a analizat astăzi la Strasbourg criza generată de rezultatul votului de aseară din Parlamentul de la Londra, care a respins Acordul pentru Brexit încheiat cu Uniunea Europeană.

Eurodeputaţii britanici au cerut mai mult timp pentru negocieri, în timp ce alţi europarlamentari vor ca Marea Britanie să părăsească Uniunea până la alegerile europarlamentare din luna mai.

Trimisul RRA Clementina Tudor a stat de vorbă cu mai mulţi deputaţi români despre rezultatele votului din Parlamentul britanic şi consecinţele acestuia asupra Marii Britanii, dar şi asupra Uniunii Europene.

Reporter: Parlamentul European este puternic zdruncinat de respingerea Acordului pentru Brexit. Situaţia actuală blochează orice demers de colaborare, iar o ieşire a Angliei din UE fără acord va transfera haosul din Marea Britanie în Parlamentul European, cu efecte în cascadă - apreciază eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Marian-Jean Marinescu: Este evident că e haos în Marea Britanie. Poate să fie o ieşire fără acord, ceea ce cred eu că va fi o mare problemă pentru Marea Britanie şi o să fie o problemă şi pentru Uniune. Prima problemă, bugetul pe 2019, unde va fi o lipsă de până în trei miliarde, şi bugetul de anul viitor, care va avea şi el o lipsă, mai mare bineînţeles, şi apoi toate celelalte. Trebuie rapid găsite soluţii, în primul rând pentru relaţiile comerciale, pentru transport şi pentru cetăţeni.

Reporter: Criza generată de Brexit este rezultatul populismului şi al precarităţii leadershipului - opinează europarlamentarul Norica Nicolai.

Norica Nicolai: Palma pe care am primit-o toţi a fost una semnificativă. Nimeni nu se aştepta la o diferenţă de 200 de voturi, dublu. Aceste 200 de voturi arată cât de greşit uneori gândim şi nu avem forţa să recunoaştem greşelile pe care le facem cu oameni politici, ceea ce în opinia mea pune într-o lumină destul de dificilă vitorul UE.

Reporter: În opinia vicepreşedintelui Parlamentului European Mircea Paşcu, răul făcut prin Brexit este rezultatul incapacităţii parlamentarilor englezi de a gestiona o criză politică.

Mircea Paşcu: Toată Europa este ţinută ostatică. Aceste incapacităţi ale liderilor conservatori de a-şi controla propriul partid. Niciodată atât de mulţi oameni nu au fost afectaţi de deciziile luate de un număr mic de oameni ca acum, în cazul Brexit-ului.


Etichete Parlamentbrexitparlamentul europeanMarian-Jean MarinescuNorica NicolaiMircea Paşcu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live