Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 17-a: Universitatea Craiova – FCSB Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

23 Octombrie 2021
Vizualizari: 283
Comentează add

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a orchestrat criza gazelor din Europa.

Criza gazelor din Europa, „orchestrată de Rusia”

costi-dumascu

foto arhivă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a orchestrat criza gazelor din Europa şi a cerut Uniunii Europene să acţioneze unitar pentru a-şi păstra independenţa energetică. Ţările Europei, care primesc din Rusia o treime din gazul necesar, se confruntă cu scumpiri majore, pe fondul cererii în creştere, odată cu îmbunătăţirea situaţiei economice legate de COVID. 

Reporter: Costi Dumăscu - Președintele ucrainean a vorbit despre o adevărată agresiune din partea Rusiei și i-a îndemnat pe liderii europeni să își coordoneze cu Kievul replica dată Moscovei. Potrivit lui Zelenski, Rusia refuză să își mărească livrările și favorizează pe nuria și creșterea prețului pentru a forța punerea în funcțiune a noii conducte de gaz submarin Nord Stream-2, care o leagă de Germania. Traseul ocolește Ucraina, care pierde taxele anuale de tranzit de două miliarde de dolari. Zelenski a propus creșterea imediată a livrărilor rusești de gaz prin rețeaua ucraineană și a oferit concernului Gazprom o reducere cu 50% a prețului de transfer.

Rusia susține că ar furniza mai mult gaz, dar vrea să revină la practica acordurilor pe termen lung, preferată de Gazprom. Moscova respinge acuzațiile de şantaj și susține că Bruxelles-ul a căzut în capcana propriei politici energetice, care încurajează producția de energie regenerabilă, dependentă de condițiile meteo, și favorizează cumpărarea gazelor la bursă, cu riscul fluctuaţiilor de preț. Şi Statele Unite au avertizat repetat Uniunea Europeană că dependența de robinetul rusesc îi slăbește securitatea. Relațiile Occidentului cu Rusia au ajuns la cel mai scăzut, nivel după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a încurajat separatismul pro rus din estul Ucrainei.


Etichete (ii)crizagazelorrusiaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live