Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

3 Septembrie 2012
Vizualizari: 1670
Comentează add

Criza datoriilor din zona euro va fi principala temă de discuţie a mediilor financiare internaţionale în septembrie, potrivit calendarului Parlamentului European.

Criza eurodatoriilor, subiect-cheie în reuniunile din septembrie

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Foto: Reuters.

Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European organizează luni, la Bruxelles, o dezbatere privind criza datoriilor din zona euro, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene.  

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, precum şi comisarii pentru Finanţe şi Economie, Michel Barnier şi Olli Rehn, vor fi prezenţi la această reuniune.

Europarlamentarii vor să obţină, direct de la sursă, toate informaţiile legate de deciziile cruciale care urmează să fie luate în această lună, numită de presa europeană "un septembrie de foc".

Este vorba mai întâi de reuniunea guvernatorilor Băncii Centrale Europene de la Frankfurt, de joi, 6 septembrie, de la care se aşteaptă definirea modalităţii prin care BCE intenţionează să intervină pe piaţa titlurilor de stat.

Planul lui Mario Draghi, de domolire a tensiunilor în zona euro, a fost criticat, chiar înainte de a fi făcut cunoscut în detaliu, de guvernatorul Bundesbank şi de mulţi politicieni germani, care susţin că reluarea achiziţiilor de obligaţiuni suverane, de către bancă, riscă să determine o creştere a dependenţei guvernelor de Banca Centrală, fără să rezolve criza datoriilor.  

O altă reuniune importantă a acestei luni este cea a Comisiei Europene, de la 12 septembrie, de la Bruxelles, unde se vor pune bazele mecanismului de supraveghere a băncilor din zona euro, care să intre în vigoare de anul viitor.

Eurodeputaţii se aşteaptă să afle astăzi, de la comisarul pentru Finaţe, Michel Barnier, în ce constă această iniţiativă.

Potrivit preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, inima acestui mecanism va fi tot BCE, care va asigura o cooperare strânsă cu supraveghetorii naţionali.

Nu s-a stabilit încă dacă BCE se va ocupa de toate cele peste 6.000 de bănci din zona euro sau numai de cele 100, aşa-zise sistemice, adică, acele bănci foarte mari, care, în caz de faliment, ar fi un pericol enorm pentru economia ţărilor lor.  

Altă problemă care trebuie tranşată se referă la soarta băncilor din zona euro care au sucursale în ţări din afara zonei şi în ce măsură aceste sucursale vor putea fi supravegheate.

Crearea unei autorităţi unice de supraveghere bancară este principala condiţie ca viitorul Fond Permanent de Salvare pentru zona euro să poată împrumuta direct băncile care au nevoie de bani, fără ca operaţiunea să se deruleze prin intermediul guvernelor, şi astfel datoriile să crească.

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi a reuniunii de luni a Comisiei pentru Afaceri Economie şi Monetare a Parlamentului European vizează situaţia din Grecia şi Spania, ţări care se confruntă cu mari dificultăţi financiare.


Etichete agenda europeanăBruxellesdeciziiMario DraghiMichel BarnierOlli Rehn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live