Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

12 Septembrie 2012
Vizualizari: 2261
Comentează add

În pofida recesiunii, ponderea turiştilor străini în ţările europene a crescut în acest an, potrivit Wall Street Journal.

Criza economică nu se vede din vârful Turnului Eiffel

ioana-dogaru

Turişti la Turnul Eiffel. Foto: Reuters.

Este greu să vezi criza din zona euro de sus din Turnul Eiffel în aceste zile, deoarece există prea mulţi turişti străini care blochează privirea, comentează Wall Street Journal..

În timp ce mulţi europeni au renunţat la vacanţă în acest an, o parte a economiei turistice a rezistat mai bine crizei economice a regiunii.

Turiştii străini au venit în număr mare spre destinaţii atractive, ajutând la compensarea declinului în rândul călătorilor autohtoni şi pompând venituri mari spre economiile locale, scrie Wall Street Journal în ediţia de marţi.

Vizitatorii proveniţi din economii cu creştere mai rapidă, cum ar fi Asia şi America Latină, au avut o pondere tot mai mare în turismul din mai multe ţări europene, potrivit datelor din domeniu şi guvernamentale.

Turiştii străini sunt stimulaţi parţial de oferte atractive şi de un euro mai slab.

Turiştii străini care aleg Europa ca destinaţie de vacanţă, contribuie la creşterea veniturilor turismului şi atenuează lovitura crizei prelungite a datoriilor suverane.

Sagrada Familia din Barcelona şi Muzeul Prado din Madrid au declarat că se aşteaptă la un număr record de vizitatori.

În Sicilia, declinul de 5% înregistrat în rândul italienilor a fost compensat de un salt de 12% sejururi la hotel ale turiştilor străini, în iulie şi august.

Mulţi europeni au renunţat în acest an la vacanţă, afectaţi de adâncirea şomajului în zona euro.

O scădere bruscă a numărului de italieni care au renunţat la vacanţă a condus la scăderea ocupării hotelurilor luna trecută, comparativ cu august 2011, pentru prima dată din 1960 încoace, potrivit ''Federalberghi'', asociaţia naţională de hoteluri şi întreprinderi turistice.

Turiştii francezi şi-au luat cu 10% mai puţine vacanţe în iulie şi au planificat cu 4,2% mai puţine vacanţe în august, comparativ cu august 2011, conform celor mai recente date ale Ministerului francez al Turismului.

În schimb, în Spania au venit un număr record de 7,7 milioane de turişti internaţionali, în iulie, cu 4,4% mai mult decât în 2011, potrivit datelor guvernamentale.

În Franţa, au fost bifate sejururi la hotel cu 2,2% mai multe printre străini, în pofida unui declin de 2,8% în rândul francezilor, arată Ministerul Turismului.

Unii dintre noii turişti aleg Europa deoarece a devenit mai accesibilă în contextul deprecierii euro faţă de valute majore precum dolarul şi yenul.

Nu toate ţările europene beneficiază de acelaşi număr record de turişti.

Grecia de exemplu a fost vizitată de aproximativ două milioane de turişti în iunie, cu circa 6% mai puţini decât în 2011, potrivit Băncii Greciei.

Declinul turismului în Grecia se resimte cel mai puternic la Atena, care a suferit de pe urma reputaţiei de greve şi proteste din timpul crizei euro.

La Turnul Eiffel, unde vânzările masive de bilete şi reducerile finanţează un proiect de renovare în valoare de 25 milioane de euro (32 milioane dolari), pentru a instala o podea de sticlă la primul nivel.

Explicaţia este că peste 90% din vizitatorii săi provin din afara Franţei, americanii reprezentând cel mai mare contingent, de 8,5%, potrivit unui sondaj din aprilie-mai.

Brazilienii sunt un contingent în creştere rapidă, de peste 5% dintre vizitatori, comparativ cu un procent redus la începutul deceniului.

"La Turnul Eiffel nu există nicio criză. Nu o simţim aici", spune Fabrice Schmitt, maitre d'hotel la ''Le Jules Verne Restaurant'', clasificat la o stea Michelin, potrivit Wall Street Journal.
 


Etichete turismEuroparecesiuneEiffel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live