Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

11 Ianuarie 2022
Vizualizari: 283
Comentează add

Temele de discuţie de la Paris dintre președintele Emmanuel Macron și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Criza din Ucraina, tema principală a întâlnirii de la Paris

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă.

Realizator: Mira Gomboş - Criza din Ucraina a fost tema principală a întâlnirii de la Paris, din această după-amiază, dintre președintele Emmanuel Macron și președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi oficiali au punctat, de asemenea, cele mai importante momente ale președinției semestriale a Franței la Consiliul Uniunii Europene.

Reporter:  Daniela Coman - Europenii continuă să fie foarte atenți la strategia președintelui Rus, Vladimir Putin, care încearcă să îi îndepărteze de la masa negocierilor, preferând un dialog consolidat cu americanii. În context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a amintit determinarea țărilor membre de a menține pacea la frontierele sale.
Charles Michel: La ultimul Consiliu European am spus-o cu claritate 'toți împreună', că dacă ar avea loc o agresiune militară împotriva Ucrainei, va exista o reacție masivă din partea Uniunii Europene, în strânsă cooperare cu aliații noștri. Există o conștiință europeană din ce în ce mai pronunțată privind necesitatea de a ne coordona și a acționa împreună pentru a garanta securitatea și stabilitatea în cadrul Uniunii Europene, dar și la granițele sale.
Reporter: La rândul său, președintele Emmanuel Macron a insistat pe importanța continuării negocierilor în așa-numitul format Normandia, în care Franța și Germania sunt mediatori între Moscova și Kiev încă din 2014, după ce Federația Rusă și-a anexat teritoriul ucrainean, Peninsula Crimeea.
Emmanuel Macron: Formatul Normandia își păstrează pertinența și rămâne un forum de discuție exigent pentru rezolvarea crizei ucrainiene. Faptul că există un nou angajament american în această problemă este un lucru bun, dar când vine vorba de securitatea europeană este dreptul Europei să vorbească și despre controlul armamentului pe continent şi despre siguranța vecinătății sau protejarea frontierelor europene.
Reporter: Securitatea europeană și amenințările din imediata vecinătate a Uniunii vor fi abordate, începând de mâine, la Brest în vestul Franței, la reuniunile miniștrilor europeni ai apărării și de externe.


Etichete (ii)ucrainarusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live