Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

14 Iulie 2014
Vizualizari: 1027
Comentează add

Liderul opoziției Boiko Borisov a cerut demisia conducerii Băncii centrale și arestarea șefilor serviciilor speciale însărcinate cu protecția stabilității sistemului financiar.

Criza bancară, temă pentru campania electorală din Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 Bancă din Bulgaria. Foto: BGNES.

 Criza bancară a devenit principala tema a campaniei pentru alegerile anticipate ce vor avea loc pe data de 5 octombrie. 

 
Liderul opoziției de dreaptă Boiko Borisov a cerut demisia conducerii Băncii centrale și arestarea șefilor serviciilor speciale însărcinate cu protecția stabilității sistemului financiar.
 
Liderul partidului socialist Serghei Stanișev a declarat însă că primul arestat ar trebui să fie însăși Borisov întrucât în perioada în care a fost prim-ministru Banca corporativă și-a triplat activele și a ajuns să controleze sectoare întregi ale economiei.
 
Ex-președintele Gheorghi Părvanov a constatat că ultimele evoluții în sistemul bancar deservesc interesele unui grup oligarhic care, prin provocarea crizei, urmărește distrugerea foștilor parteneri de afaceri.
 
Acuzațiile și contraacuzațiile se vor intensifica cu apropierea anticipatelor. 
 
Acum însă se pune problema ieșirii din criză cu pierderi minime. Propunerea Băncii naționale prevede transferul a.z. active bune ale Băncii corporative la banca „Credit Agricole” cumpărată în finele lui aprilie de cea corporativă. Banca care a fost cu ani în urmă filiala cunoscutei bănci franceze, va fi naționalizată.
 
Există mai multe variante pentru creditele neperformante. O soluție ar fi acoperirea pierderilor din buget cea ce ar duce la dublarea deficitului de la 2 la 4% din PIB și va necesita actualizarea bugetului.
 
Banii, scoși în tranșe relativ mici începând de 2011
 
În medii a apărut un proiect de lege privind restructurarea Băncii corporative. Proiectul care prevede restituirea integrală, cu mici exepții, a depozitelor persoanelor fizice și celor juridice, contravine regulamentului european care prevede plata dintr-un fond special numai a depozitelor persoanelor fizice până la 100 000 de euro.
 
Împotriva adoptării unei legi speciale se opun experții financiari și liderii opoziției de dreaptă. Cu unele condiții ideia a fost acceptată de partidul socialist și partidul turc.
 
Între timp au fost puși în libertate doi din cei patru manageri ai Băncii corporative arestați săptămâna trecută. 
 
Procuratura a renunțat la acuzația inițială privind retragerea ilegală, în ajunul declarării în incapacitate de plată, a peste 100 de milioane de euro la ordinul proprietarului majoritar Țvetan Vasilev. 
 
S-a trecut fără explicații la ipoteza că milioanele au fost scoase în tranșe relativ mici începând de 2011.

Etichete bănciBulgariacrizăBoiko BorisovsocialistSerghei StanișevGheorghi Părvanov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live