Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

26 Iunie 2015
Vizualizari: 999
Comentează add

Raportul pe 2014 al Departamentului de Stat american referitor la drepturile omului în lume conţine critici la adresa României privind corupţia şi independenţa justiţiei.

Critici ale Departamentului de Stat american la adresa României

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Secretarul de stat american John Kerry. Foto: state.gov.

Corupţia la nivelul guvernului, discriminarea romilor, condiţiile precare din penitenciare, tentativele constante ale unor politicieni de a lovi în independenţa justiţiei, atacurile la adresa libertăţii presei sunt principalele probleme identificate în cazul României în raportul pe anul trecut al Departamentului de Stat american referitor la drepturile omului în lume.

Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi mediu într-un ritm constant, pe parcursul întregului an.

Cazurile au inclus actuali şi foşti oficiali politici din justiţie şi administraţie.

Până la 15 septembrie au fost trimise în faţa justiţiei 710 persoane acuzate de corupţie, faţă de 530 în primele şapte luni ale anului 2013.

Cei suspectaţi de corupţie au inclus, între alţii, 7 membri ai Parlamentului, 17 primari, 2 preşedinţi şi 2 vicepreşedinţi ai agenţiilor naţionale de reglementare, 18 judecători, din care 4 de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 23 de ofiţeri ai Ministerului de Interne.

Sistemul judiciar a luat măsuri de trimitere în faţa justiţiei şi de pedepsire a oficialilor care au comis abuzuri, dar autorităţile au amânat în mod repetat procesele implicând faptul că Poliţia ar fi comis abuzuri, ceea ce în multe cazuri a condus la achitări.

În secţiunea a doua a raportului, la capitolul "libertate de expresie şi a presei", se arată, între altele, că atât primul ministru Victor Ponta, cât şi fostul său purtător de cuvânt Mirel Palada au criticat jurnalişti care lucrează pentru instituţii de presă ce au criticat politicile guvernamentale.

Premierul l-a înlocuit pe purtătorul său de cuvânt, în urma comentariilor acestuia făcute pe Facebook. 


Etichete SUARaportul pe 2014 al Departamentului de Statcriticicorupţiediscriminareindependenţa justiţiei şi a preseisecretarul de stat John Kerry

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live