Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

14 Aprilie 2016
Vizualizari: 2163
Comentează add

Regizorul Cristian Mungiu a vorbit la Radio România Actualităţi despre pelicula selectată pentru Festivalul de la Cannes

Cristian Mungiu despre "Bacalaureat"

ianna-ionita

 

Trei lungmetraje româneşti au fost selectate în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Cannes: "Bacalaureat" de Cristian Mungiu şi "Sierra Nevada" de Cristi Puiu - în competiţia oficială - şi "Câini" de Bogdan Mirică - în secţiunea "Un Certain Regard".

Cristian Mungiu a câştigat în 2007 Palme d'Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", iar în 2012 a luat premiul pentru scenariu şi interpretare cu filmul "După dealuri". Şi acum are emoţii mari - a mărturisit regizorul, într-un dialog cu Ianna Ioniţă, pentru Radio România Actualităţi.

Cristian Mungiu: "E o poveste contemporană, e un film despre un părinte şi despre grijile lui, un părinte care se întreabă în condiţiile României de astăzi ce e mai bine să îi spui copilului. E deopotrivă o poveste personală, dar şi un fel de clişeu, aşa, fotografic referitor la societatea noastră de astăzi".

 Reporter: "O să aveţi emoţii la Cannes?"  

Cristian Mungiu: "Am avut emoţii şi astăzi, deşi cumva eram, mă înştiinţase aşa, neoficial, de selecţia asta, dar tot am avut emoţii. Cu atât mai multe emoţii o să avem la Cannes. Avem emoţii pentru că, în primul rând, atenţia care se dă acolo filmului e colosală. Proiecţia aia, primă, vine cu o aşteptare uriaşă, cu o încărcătură a tuturor celor din sală, a presei şi lucrurile astea contează foarte mult. Filmul a început bine, a fost vândut încă de anul trecut, dinainte să filmez, pe bază de scenariu, în mai mult de 40 de ţări şi vreau să fie o premieră deschisă şi pentru spectatori".  

Regizorul Cristi Puiu a primit în 2005 marele premiu al secţiunii "Un Certain Regard", pentru pelicula "Moartea domnului Lăzărescu", iar în 2010, şi-a adjudecat acelaşi premiu, cu filmul "Aurora".


Etichete CannesCristian MungiubaclaureatCristi Puiu,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live