Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

28 Mai 2012
Vizualizari: 2581
Comentează add

Pentru filmul "După dealuri", care ilustrează tragedia unei tinere căzute victimă unui ritual de exorcizare, Cristian Mungiu a fost premiat de către juriul de la Cannes cu trofeul pentru cel mai bun scenariu.

Cristian Mungiu, cel mai bun autor de scenariu la Cannes Cristian Mungiu, cel mai bun autor de scenariu la Cannes - Conține galerie foto

ionut-dragu

Cristina Flutur, Cristian Mungiu şi Cosmina Stratan. Foto: Reuters.

Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, duminică, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru filmul "După dealuri".

Regizor şi scenarist al filmului, Cristian Mungiu a declarat, duminică, la gala de premiere de la Cannes, că în spatele poveştii din "După dealuri" există "oameni care au suferit cu adevărat", amintind că filmul este bazat pe fapte reale.

"Mă bucur să mă aflu aici. Nu ştii niciodată când ţi se mai dă această ocazie", a spus Cristian Mungiu pe scena de la Palais des Festivals. 

Mai mult, regizorul român, citat de corespondentul Radio România, Roxana Vasile, a mai precizat că "dacă ai scris cum trebuie şi ai ales subiectul destul de complex, ai să sfârşeşti cu un film cum e ăsta.

"Toate lucrurile astea vin din povestea reală şi atunci a trebuit să încerc să reduc toată partea senzaţională cât de mult am putut", a mai precizat Cristian Mungiu. 

Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. 

Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea.

Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol. 

Din distribuţia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare

Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, actriţele în rolurile principale din filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, au obţinut premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, duminică.

Principalele premii ale festivalului de film de la Cannes
  • Palme d'Or - "Amour" de Michael Haneke
  • Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) - "Reality" de Matteo Garrone
  • Premiul de regie - Carlos Reygadas, pentru "Post Tenebras Lux"
  • Premiul pentru scenariu - Cristian Mungiu, pentru "După dealuri"
  • Premiul de interpretare masculină - Mads Mikkelsen, pentru "The Hunt" de Thomas Vinterberg
  • Premiul de interpretare feminină - Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, pentru "După dealuri" de Cristian Mungiu
  • Premiul juriului - "The Angels' Share", al lui Ken Loach
  • Caméra d'Or - "Beasts of the Southern Wild" de Ben Zeitlin
  • Palme d'Or pentru scurtmetraj- "Sessiz-Be Deng/ Silent", de L.Rezan Yesilbas

Emoţionate, cele două actriţe au urcat pe scena de la Palais des Festivals de la Cannes pentru a-şi primi premiul pentru prestaţia din filmul regizat de Cristian Mungiu.

"Cristian Mungiu are o manieră magistrală de a-şi ghida actorii", a spus Cristina Flutur, mulţumindu-i regizorului, alături de Cosmina Stratan. 

Cristian Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului "După dealuri/ Beyond the Hills", recompensat duinică la Cannes şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui alt premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007.   

Cristian Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" şi II: "Dragoste în timpul liber") în 2009.

Film inspirat din cazul de exorcizare de la Tanacu

Subiectul filmului este similar cu un caz real în urma căruia un călugar şi mai multe călugăriţe au fost condamnaţi pentru lipsire ilegală de libertate urmată de moartea victimei.

Fostul preot Petru Corogeanu a fost încarcerat la Penitenciarul Vaslui în 30 ianuarie 2008, după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru lipsire ilegală de libertate urmată de moartea victimei.

În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, între care fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu, au supus o altă măicuţă, în vârstă de 23 de ani, unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea "Sfânta Treime" din Tanacu, judeţul Vaslui.

Măicuţa, Irina Cornici, a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn.

Trei dintre cele patru măicuţe au fost condamnate la cinci ani de închisoare, iar maica stareţă a fost condamnată la şase ani de închisoare, toate patru fiind încarcerate în ianuarie 2008.

În anul 2011 toţi cei care au fost condamnaţi în acest dosar au fost eliberaţi condiţionat.

Cazul a inspirat-o şi pe scriitoarea şi jurnalista Tatiana Niculescu-Bran, care a publicat două cărţi pe această temă, "Spovedanie la Tanacu" (2006) şi "Cartea judecătorilor" (2008).


Lista completă a premiilor acordate la festivalul de la Cannes 2012

Etichete Cristian MungiufilmCannesscenariuPalme d'Or

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live