Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

18 Martie 2014
Vizualizari: 2020
Comentează add

Experţi SUA avertizează că Vladimir Putin foloseşte Crimeea drept cap de pod pentru a destabiliza Ucraina şi poate aplica precedentul crimeean regiunii transnistrene din R.Moldova.

Crimeea, "cap de pod" pentru destabilizarea Ucrainei

doina-saiciuc

Poziţionarea celor două regiuni, Transnistria şi peninsula Crimeea.

Experţi importanţi din Statele Unite avertizează că preşedintele Putin foloseşte Crimeea drept cap de pod pentru a destabiliza cât mai mare parte din Ucraina şi foarte probabil pentru a aplica precedentul crimeean regiunii Transnistrene din Moldova.

Aprecierile aparţin preşedintelui Institutului Brookings, Strobe Talbott, fost consilier special al secretarului de stat pentru noile state independente ale fostei Uniuni Sovietice şi fost adjunct al secretarului de stat.

În termeni strategici, anexarea Crimeei este o piatră de moară pe care Rusia şi-a legat-o de gât, cred mulţi analişti americani.

Anexarea la Rusia, oficial sau neoficial va aduce 2 milioane de crimeeni în grija sa din care cel puţin 15% vor fi nefericiţi din această cauză.

Va aduce de asemenea o mai mare incertitudine în legătură cu securitatea Flotei ruseşti de la Marea Neagră şi potenţiale pretenţii asupra ariilor off shore de gaz natural.

Anexarea Crimeei, costisitoare

O analiză a unor experţi ruşi constată că absorbţia Crimeei ar putea costa Rusia 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani.

Vor fi costuri deopotrivă economice, financiare şi politice.

Organizţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a suspendat deja convorbirile de aderare a Rusiei, ceea ce înseamnă mai puţin sprijin pentru modernizarea şi diversificarea economiei sale.

Acest fapt vine ca un semnal prost pentru investitori în ceea ce priveşte stabilitatea mediului de afaceri.

Aceeaşi perspectivă se poate aplica şi sancţiunilor pe care le va impune Occidentul.

Ele vor face mai puţin rău de fapt decât o va face sensul general al incertitudinii în ce priveşte Rusia, sentiment care se va instala în rândul investitorilor.

Europa va căuta căi de a nu mai fi dependentă de gazul natural rusesc, ceea ce va veni cu pierderea unor surse de venituri.

Şi în mod revelator, Iranul şi China au tăcut în legătură cu criza ucraineană.

Mai mult, chiar cele două membre principale ale Uniunii Economice Euro-asiatice, Belarus şi Kazahstan, au pus distanţă între poziţiile lor şi cea a Rusiei cu privire la Ucraina.

Crimea, "cap de pod" spre Transnistria 

Fostul ambasador american la Kiev, Steven Pifer crede că a fi câştigat controlul asupra Crimeei nu este principalul obiectiv al lui Putin.

Principalul obiectiv al neosovieticului Putin ar fi destabilizarea noului guvern ucrainean şi obstrucţionarea sa de a se apropia de UE.

În acest efort Crimeea este parte a jocului destabilizării.

Scena finală nu ar fi doar înlocuirea steagului ucrainean cu cel rusesc deasupra clădirilor guvernamentale din Crimeea, spune preşedintele Institutului Brookings, Strobe Talbott, fost consilier special al secretarului de stat pentru noile state independente ale fostei Uniuni Sovietice şi fost adjunct al secretarului de stat.

Strobe Talbott spune că vede o scenă finală în care Putin foloseşte Crimeea drept cap de pod pentru a destabiliza cât mai mare parte din Ucraina şi foarte probabil pentru a aplica precedentul crimeean regiunii transnistrene din Moldova.

OSCE poate obţine un "compromis voalat"

Ce rol ar putea încă juca OSCE în deescaladarea crizei?

Ei bine, voinţa lui Putin poate slăbi dacă economia rusească continuă să fie afectată, iar UE şi SUA ameninţă cu sancţiuni mai eficiente.

Şi dacă Moscova începe să cedeze acestei presiuni, Putin ar putea să încerce să găsească o cale de a ieşi din situaţie, probabil inclusiv printr-un compromis voalat în legătură cu cine deţine exact Crimeea.

Dacă acest scenariu, despre care vorbeşte Richard Gowon, într-un interviu pentru Consiliul pentru relaţii externe din Washington, ar deveni realitate, OSCE este probabil cel mai nimerit cadru instituţional pentru a controla un asemenea mecanism, dacă şi când va deveni el posibil. 


Etichete Republica MoldovaChişinăuCrimeeaKremlinMoscovaVladimir PutinTransnistriaSUAStrobe TalbottSteven PiferOSCERichard Gowon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live