Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Ştirile dimineţii * Meteo * Sport Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

19 Aprilie 2019
Vizualizari: 286
Comentează add

Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc astăzi Vinerea Sfântă - ziua în care îşi aduc aminte de Răstignirea lui Iisus Hristos pe Cruce.

Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc Vinerea Sfântă

radiojurnal

Papa Francisc. Arhivă Foto: Elena Postelnicu.

Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc astăzi Vinerea Sfântă - ziua în care îşi aduc aminte de Răstignirea lui Iisus Hristos pe Cruce.

Papa Francisc va conduce procesiunea Drumul Crucii.

Astfel de procesiuni au loc în toate oraşele din Italia. În unele dintre ele, se mai păstrează încă şi alte obiceiuri.


Corespondenţă de la Roma - Elena Postelnicu - În Italia, obiceiurile de Sfintele Sărbători de Paşte sunt pe cale de dispariţie. Există însă zone în care italienii îşi respectă tradiţiile, aşa cum face şi agronomul Vincenzzo /.../ din Chieti, regiunea Abruzzo.


Vincenzzo /.../: Paştele, cu mulţi ani în urmă, era sărbătorit mult mai intens decât în prezent. De obicei, joia se pregăteau dulciurile tradiţionale: păpuşa, calul şi inimioara. Povestea lui Iisus Hristos cântată, poveste purtată din casă în casă în Vinerea Sfântă de un grup de bărbaţi - se mai păstrează şi acum aceste cântece scrise în dialectul din abruzzo, însă foarte puţini le mai cântă.

Un alt obicei este acela al sacrificiului. În ultima săptămână din post, părinţii noştri făceau un sacrificiu. În Săptămâna Sfântă, ei legau cu frâghii clopotele bisericilor din sate. Era o săptămână de reflecţie, de linişte, în care lumea renunţa la anumite bunuri materiale, pentru ca astfel, odată cu învierea lui Iisus, să renască speranţa.


Realizator: În România, aproximativ un milion şi jumătate de credincioşi vor sărbători duminică Paştele. În aceeaşi zi, ortodocşii, greco-catolicii şi neoprotestanţii vor celebra Floriile.


Etichete Papa Franciscprocesiunea Drumul Cruciiitaliapaste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live