Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Aprilie 2019
Vizualizari: 981
Comentează add

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în Mormânt.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici în Vinerea Mare

radiojurnal

Foto: Sergiu Şteţ

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în Mormânt.

În această seară credincioşii ortodocşi participă la Denia Prohodului Domnului, în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf, simbolizând purtarea trupului lui Iisus de la Cruce la Mormânt.

Un fragment din Denia Prohodului de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti va fi transmis în direct la Radio România Actualităţi, de la ora 18:15 minute. Despre semnificaţia religioasă a zilei, Remus Rădulescu.

În Vinerea Mare, credincioșii refac simbolic alaiul care l-a condus pe Isus Hristos de la Cruce la Mormânt. În mijlocul bisericilor se află o cruce mare așezată la Denia de aseară pe care este pictat Iisus răstignit. În fața Crucii va fi așezat, astăzi, Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză care îl reprezintă pe Iisus mort înainte să fie așezat în Mormânt. În jurul acestei icoane în biserici se intonează, în această seară, o cântare lungă numită Prohod care exprimă tristețea în fața morții lui Iisus, dar și speranța că El va învia. Epitaful va fi cinstit de credincioși prin închinare și aducerea de flori și va fi purtat în procesiune în jurul bisericilor.


Etichete vinerea mareortodocsi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live