Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Curte

7 Ianuarie 2018
Vizualizari: 862
Comentează add

Posturile de radio Antena Satelor şi România Cultural vor difuza în direct slujba liturghiei de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, începând cu ora 10:00.

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul

cristian-curte

După Bobotează, creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan.

Sărbătoarea se numeşte Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea fiului lui Dumnezeu.

Aproximativ 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.

Văr de gradul al doilea al lui Hristos după mamă, Ioan Botezătorul este cinstit în calendar prin trei sărbători, din care cea de astăzi este cea mai importantă.

Tradiţia spune că a crescut de mic în pustiu, unde a şi început să propovăduiască botezul pocăinţei pe malul Iordanului.

Cu acest botez îl va boteza şi pe Iisus, eveniment sărbători ieri de biserică. În timp ce-l boteza, Sfântul Ioan a spous despre Hristos un ucvânt care astăzi pare enigmatic: "Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii" - şi a continuat - "Eu am văzut şi am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu".

Când Ioan rostea aceste cuvinte, el era celebru, iar Iisus un necunoscut. Practic, mărturia Botezătorului a certificat faptul că umilul tâmplar din Nazareth este Mesia cel prorocit de sute de ani şi aşteptat de tot neamul lui Israel.

De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul mai este supranumit şi Înaintemergătorul, fiind considerat astăzi de creştini deschizătorul de drumuri al lui Hristos.

Praznicul închinat lui va fi marcat prin celebrarea liturghiei în biserici şi mănştiri.

Posturile de radio Antena Satelor şi România Cultural vor difuza în direct slujba liturghiei de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, începând cu ora 10:00.


Etichete Creştinii ortodocşi şi cei greco-catoliciSfântul Ioan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live