Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

16 Iunie 2014
Vizualizari: 1075
Comentează add

Creştinii ortodocşi şi greco catolici încep la 16 iunie postul dedicat celor mai importanţi doi Apostoli ai creştinismului: Petru şi Pavel sărbătoriţi la 29 iunie.

Creştinii au intrat în Postul Sfinţilor Apostoli

remus-radulescu

Durata postului sfinţilor Apostoli este variabilă de la an la an, întrucât el începe la 8 zile după Rusalii, o dată cu dată schimbătoare în funcţie de data Paştilor.

Anul acesta, postul Sfinţilor Apostoli durează două săptămâni. Biserica recomandă acest fel de a aştepta sărbătoarea de la 29 iunie, întrucât postul este în tradiţia creştină gestul prin care omul răspunde lui Dumnezeu pentru darurile sale.

Iar cei doi Apostoli Petru şi Pavel sunt oamenii care au dăruit, prin misiunea lor, creştinismul continentului european.

Şi, este ştiut, darul presupune sacrificiu. Cei doi au sacrificat totul: Petru a murit martirizat la Roma, răstignit pe o cruce cu capul în jos, Pavel decapitat în acelaşi oraş.

Postul este şi el un sacrificiu. A nu mânca de dulce, adică alimente cu  carne, brânză, ouă, presupune a te înfrâna, a-ţi sacrifica pofta. E o limitare liber asumată, cu consecinţe în primul rând în plan spiritual.


Exerciţiul postului îl face pe om mai stăpân pe sine, pentru că de la stăpânirea stomacului, se merge  mai departe:  la stăpânirea egoismului, a mândriei, la înfrânarea de a-l judeca pe celălalt.

Dealtfel, postul nu e doar o schimbare a regimului alimentar, el include întreg comportamentul unui creştin. Cine ţine post se înfrânează şi de la distracţii, şi de la viaţă sexuală.

Abţinerea de la aceste gesturi fireşti înseamnă o limitare liberă a propriei persoane care are valoarea unei jertfe.

Creştinismul a cucerit o lume păgână tocmai prin forţa sacrificiului primilor creştini.  Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel înşişi au murit pentru credinţa lor.


Etichete postapostoliabtinereabstinentalegumedulcemancare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live