Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în UE

În 2012, 22,8 % din energia consumată în România a provenit din surse regenerabile, iar în 2013 – 23,9%. România are cifre superioare mediei europene.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Iunie 2015, 10:22

Comisia Europeană a publicat, marți, raportul privind progresele înregistrate în domeniul energiei din surse regenerabile.

Uniunea Europeană face progrese importante pentru atingerea obiectivului, prevăzut în Strategia 2020, privind creșterea ponderii energiei din surse regenerabile la 20% din consumul final brut de energie la nivel european.

Pentru 2014, se estimează că indicatorul ar putea atinge 15,3 %, majoritatea statelor membre înregistrând progrese satisfăcătoare: se preconizează că cel puţin 25 dintre ele îşi vor îndeplini obiectivele naționale fixate pentru perioada 2013-2014.

Audio: Europa la zi.

România se află printre ţările fruntaşe, având cifre superioare mediei europene.

Astfel, în 2012, 22,8 % din energia consumată la noi a provenit din surse regenerabile, iar în 2013 – 23,9%.

Într-o sinteză a Raportului, comisarul pentru politici climatice, Miguel Arias Cañete, remarca faptul că în Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare decât oriunde în restul lumii.

Peste un milion de persoane lucrează în acest sector, care are o valoare de peste 130 de miliarde de euro. Exportăm energie din surse regenerabile în valoare de 35 de miliarde de euro anual.

În ceea ce privește folosirea energiei din surse regenerabile în transporturi, procentul estimat este de 5,7 % pentru 2014, iar obiectivul pentru 2020, de 10 %, reprezintă o provocare, dar poate fi atins, în unele state membre înregistrându-se deja progrese importante – arată raportul publicat, astăzi.

Comisia le recomandă ţărilor europene, şi mai ales celor care sunt în urmă în această statistică, să își intensifice eforturile pentru a menține direcția către îndeplinirea obiectivelor, inclusiv prin eventuala utilizare a mecanismelor de cooperare cu alte state membre.

Se recomandă, de asememea, reducerea cererii de cărbune la nivelul Uniunii, precum şi înlocuirea, în continuare, a gazelor naturale cu energie din surse regenerabile.

În plus, raportul mai constată că sursele regenerabile de energie devin ceva obişnuit, acceptat la scară largă de cetăţenii europeni, iar obiectivele pentru 2020 reprezintă un factor determinant pentru investițiile în surse regenerabile de energie efectuate la nivel mondial sub conducere europeană, precum și pentru politicile energetice care sprijină aceste surse, mult dincolo de granițele Europei – menţioneaază un comunicat al Comisiei Europene.