Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Creşterea economică şi reducerea șomajului, priorități ale CE

Comisia Europeană pleacă la drum anul viitor cu gândul de a face o schimbare reală în ceea ce privește reducerea şomajului şi asigurarea creșterii economice.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 18 Decembrie 2014, 09:51

Creştere economică şi investiţii pentru crearea de noi locuri de muncă – este planul de lucru al Comisiei Europene pentru anul viitor.

Priorităţile au fost prezentate în Parlamentul de la Strasbourg.

Comisia Europeană pleacă la drum anul viitor cu gândul de a face o schimbare reală în ceea ce privește reducerea şomajului şi asigurarea creșterii economice, cu beneficii concrete pentru cetățeni.

Am avut impresia în timpul campaniei pentru alegerea unui nou Parlament European că cetăţenii îşi dorec un nou start în Europa, a spus preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, în deschiderea prezentării planului de acţiuni pe 2015 făcută ieri în legislativul de la Strasbourg.

Audio: Europa la zi.

Iar adjunctul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a punctat principalul obiectiv:

Prioritatea noastră este punerea în aplicare a Planului de investiții în Europa. Pentru acest lucru trebuie să facem investiţii de cel puţin 315 miliarde de euro în economia reală în următorii trei ani.

O altă prioritate este crearea unei pieţe unice digitale. Pentru acest lucru, executivul comunitar spune că va fi nevoie de o modernizarea normelor privind drepturile de autor în paralel cu simplificarea procedurilor pentru achizițiile online, dar şi de creșterea securității cibernetice. Uniunea Europeană vrea totodată ca anul viitor să facă primii paşi spre o piaţă unică a energiei în principal pentru asigurarea securității aprovizionării cu combustibil.

Tot pentru anul viitor, Comisia îşi propune să redacteze un plan de acțiune de combatere a evaziunii și fraudei fiscale. Sunt avute în vedere măsuri la nivelul Uniunii care să asigure trecerea la un sistem pe baza căruia țara în care sunt generate profiturile să fie și țara în care se percepe impozitul.

În planul de acţiune pe anul viitor este inclusă şi o agendă privind migrația, care să facă din Uniunea Europeană o destinație atrăgătoare pentru persoanele talentate și competente.

Un comunicat al executivului de la Bruxelles precizează că este pentru prima dată când Comisia Europeană a discutat cu Parlamentul și cu statele membre pentru a obține sprijinul acestora pentru programul său de lucru înainte de a-l prezenta.