Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

5 Iunie 2013
Vizualizari: 1216
Comentează add

Creşterea economică în trimestrul întâi 2013 faţă de cel anterior a fost de 0,7%, potrivit datelor provizorii comunicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea economică în trimestrul I, mai mare decât se estima

iulian-olescu

Foto: arhivă.

Creşterea economică în trimestrul întâi 2013 faţă de cel anterior a fost de 0,7%, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul Naţional de Statistică, o creştere mai mare decât cea estimată în datele de tip semnal publicate la jumătatea lunii mai.

Faţă de trimestrul I din 2012, economia a urcat cu 2,2 procente.

La această creştere a produsului intern brut au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, care au avut o contribuţie negativă.

Industria a determinat cea mai importantă urcare, urmată de comerţ.

Tot miercuri, INS a comunicat şi datele privind cheltuielile şi veniturile populaţiei în anul 2012. 

Peste 90% din veniturile populaţiei s-au îndreptat către acoperirea cheltuielilor în 2012, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării fiind consumul şi plata impozitelor, contribuţiilor şi cotizaţiilor către stat.

Cheltuielile pentru investiţii au deţinut, anul trecut, o pondere de numai 0,5% din total.

În privinţa banilor destinaţi consumului, aceştia s-au alocat, în 2012, în special pentru achiziţionarea de produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice, dar şi pentru cheltuielile legate de locuinţă, respectiv apă, energie electrică şi termică, gaze, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea acesteia.

Cea mai mică pondere au deţinut-o cheltuielile pentru educaţie, cu 0,6% din total.

Românii au "un nivel ridicat al sărăciei"

Această structură a cheltuielilor demonstrează că nu suntem o societate de consum în sensul capitalist al cuvântului, ci în sensul în care avem un nivel foarte ridicat al sărăciei, apreciază analistul economic Constantin Rudniţchi. 

"Românii, din câte avem acum, datele statistice arată că economisesc foarte puţin. Pe de altă parte, e clar că avem o creştere a ponderii cheltuielilor în ceea ce priveşte traiul zilnic.

"E un semnal foarte rău pentru o societate, pentru că, pe de o parte, spuneam, economisirea, în termenii statistici, este foarte firavă; pe de altă parte, nu se pot găsi bazele pentru a construi, aceşti bani nu se pot găsi, pare-se, din datele statistice, în economia românească", susţine Constantin Rudniţchi.

INS a publicat, miercuri, şi evoluţia câştigului salarial mediu în luna aprilie, acesta a crescut cu 2,7% faţă de valoarea înregistrată în martie, în special ca urmare a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură sau sume din profitul net, fie legate de sărbătorile pascale, fie de rezultatele financiare înregistrate în anul precedent.


Etichete creştere economicătrimestrul întâicheltuielicomerţindustrieeducaţieINSpreviziunicâştig salarial

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live