Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

5 Decembrie 2011
Vizualizari: 1827
Comentează add

Ministerul finanţelor mizează pe un plus de venituri bugetare în 2012 de 362.3 milioane de lei. Principala sursă a creşterii veniturilor bugetare va fi majorarea accizelor la motorină.

Creşterea accizelor, inclusă în proiectul noului Cod Fiscal

cristina-ghioca

Guvernul propune o serie de modificări ale Codului Fiscal prin care doreşte să atragă un plus de peste 360 de milioane de lei la bugetul de stat.

Ministerul de finanţe a publicat pe siteul propriu proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Firmele vor putea să deducă din 2012, în proporţie de 50%, taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de autovehicule şi combustibil destinat funcţionării acestora.

Astfel, proiectul prevede acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, precum şi acordarea unei deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA-ului la achiziţia acestora şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.

 Modificări la Codul Fiscal

De asemenea, documentul menţionează crearea posibilităţii de a solicita scoaterea din evidenţă ca plătitori de TVA în tot cursul anului curent şi aplicarea regimului special de scutire pentru contribuabilii care în anul precedent nu au depăşit plafonul de scutire de 119.000 lei cifră de afaceri

Potrivit proiectului de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Cresc accizele la motorină dar şi cotaţia euro/leu pentru calculul accizelor

Cel mai mare impact asupra bugetului ar urma să îl aibă majorarea accizelor la motorină de la 358 la 374 euro/tonă şi menţinerea accizelor la cafea şi anul viitor.

Nivelurile accizelor aplicate în acest an pentru sortimentele de cafea (cafea verde - 153 euro/tonă, cafea prăjită - 225 euro/tonă, cafea solubilă - 900 euro/ tonă) se păstrează şi în 2012.

Prevederi din noul Cod Fiscal
  • majorarea accizelor la motorină la 374 euro/tonă
  • menţinerea  în 2012 a accizelor la cafea la nivelul actual
  • accizele vor fi calculate în 2012 la un curs de 4,3001 lei/euro, în creştere cu 0,8% faţă de 2011
  • deductibilitate de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele destinate transportului de persoane
  • deductibilitate de 50% a TVA-ului la achiziţia vehiculelor destinate transportului de persoane
  • eliminarea obligaţiei de declarare a veniturilor obţinute de proprietari din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal
Accizele vor fi calculate în 2012 la un curs de 4,3001 lei/euro, în creştere cu 0,8% faţă de rata de schimb utilizată în acest an.

Ca măsuri pentru simplificarea declarării şi plăţii impozitelor, este reglementată posibilitatea de declarare şi stabilire a impozitului pe baza normelor de venit pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele personale cu o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, fără a mai fi obligatorie autorizarea şi înregistrarea acestora ca PFA.

Contribuabilii pot opta pentru stabilirea impozitului şi în sistem real.
   
În noul Cod Fiscal figurează şi eliminarea obligaţiei de declarare a veniturilor obţinute de proprietari din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal prin reglementarea mecanismului de percepere a impozitului prin reţinere la sursă şi plata acestuia de către arendaş, impozitul fiind final.

Documentul mai prevede şi scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru clădirile concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, instituţiilor publice cu finanţare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora.


Etichete TVACod FiscalPFAimpozitturismagriculturăafaceri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live