Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Creştere economică şi locuri de muncă, priorități ale UE

Creştere economică şi locuri de muncă, dar şi respectarea drepturilor sociale şi securitate - sunt priorităţi pe care PE le-ar dori incluse în programul de lucru de anul viitor.

Creştere economică şi locuri de muncă, priorități ale UE

Articol de Mihaela Mihai, 09 Iulie 2016, 09:47

Creştere economică şi locuri de muncă, dar şi respectarea drepturilor sociale şi securitate - sunt priorităţi pe care Parlamentul European le-ar dori incluse în programul de lucru de anul viitor al executivului comunitar.

Reuniţi în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg, membrii Parlamentului European au dezbătut cu vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, viitoarele direcţii de acţiune ale Uniunii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Cu toţii au căzut de acord că este nevoie de un suflu nou după referendumul de-acum două săptămâni, în care britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

A fost votată apoi o rezoluţie cu caracter non legislativ, care are puterea unei recomandări şi stabileşte 10 domenii prioritare pentru 2017. Cap de afiş ţin creşterea economică şi respectarea drepturilor sociale.

Parlamentarii europeni transmit Comisiei că este nevoie de noi măsuri care să asigure condiţii echitabile de muncă pentru toţi cetăţenii Uniunii şi un echilibru între viaţa profesională şi cea privată. Protecţie socială şi acces la o educaţie de calitate - sunt drepturi pe care pun accent membrii legislativului comunitar.

În acelaşi timp, Parlamentul aşteaptă de la Comisia Europeană măsuri prin care să sprijine mai mult cercetarea şi inovarea pe tot cuprinsul Uniunii.

Ar fi utilă în acest sens o nouă politică industrială şi o relansare a Strategiei Europa 2020. Prezentat în urmă cu 6 ani, documentul şi-a propus să creeze condiţii favorabile pentru o economie europeană competitivă, bazată pe cunoaştere.

Parlamentarii europeni aşteaptă, totodată, din partea Comisiei ca anul viitor să vină cu propuneri noi de realizare a Uniunii Economice şi Monetare şi cu măsuri concrete în ce priveşte strategia bugetară, politica agricolă comună şi fondurile de investiţii. Migraţia este un alt domeniu pe care legislativul european îl vede ca o prioritate anul viitor. În materie de securitate, membrii legislativului comunitar cer executivului să excludă în programul de lucru şi propunerea de creare în cadrul Europol a unui centru european de combatere a terorismului.

La mijlocul lunii septembrie va fi rândul Comisiei Europene să transmită legislativului o scrisoare de intenţie care va include priorităţile pentru 2017. Va avea loc şi o dezbatere despre starea Uniunii. O lună mai târziu, în octombrie, executivul comunitar va aproba programul de lucru pe anul viitor şi îl va prezenta în Parlamentul European.