Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

27 Mai 2013
Vizualizari: 1479
Comentează add

Pentru 2013 executivul îşi bazează previziunile de creştere economică în special pe cererea internă, se arată în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016.

Creştere a veniturilor bugetare "cu 13 miliarde în 2014"

sergiu-stet

Foto: Arhivă.

Guvernul de la Bucureşti îşi propune pentru anul viitor o creştere cu peste 13 miliarde de lei a cheltuielilor bugetului României faţă de cifrele pe acest an.  

Miza ar fi "dezvoltarea economică sustenabilă".

Pentru 2013, executivul îşi bazează previziunile de creştere economică în special pe cererea internă, se arată în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 publicată luni.

Consiliul Fiscal ar urma să aibă mâine o poziţie fiscală legată de strategia fiscal-bugeteară pentru următorii 3 ani şi va formula recomandări consultative.

Teoretic, bugetele pe următorii 3 ani şi modificările în domeniul fiscalităţii vor trebui să respecte strategia adoptată de guvern. 

Obligativitatea adoptării unei strategii fiscal-bugetare a fost introdusă în legislaţie ca urmare a angajamentului României în cadrul precedentului acord cu FMI.

Scopul realizării acestei strategii este să ofere predictibilitate în domeniul fiscal.

Guvernul prognozează pentru următorii 3 ani creşteri economice de peste 2%, chiar de 3% în anul 2016.

Conform strateghiei fiscal-bugetare, creşterea va fi impulsionată în principal de cererea internă.

Creşterea veniturilor la buget

Obiectivele autorităţilor pe termen mediu, conform strategiei, sunt creşterea veniturilor la buget într-un ritm mai rapid decât creşterea cheltuielilor, plata datoriilor istorice ale statului, ale autorităilor locale şi ale companiilor de stat şi prevenirea acumulării de noi datorii.

La capitolul investiţii publice banii de la buget vor fi alocaţi cu prioritate pentru cofinanţarea investiţiilor din fonduri europene.

Pentru lucrările care nu beneficiază de fonduri europene bugetul României va finanţa cu prioritate investiţiile cu un grad mare de execuţie care pot fi finalizate cât mai rapid.

Creşterea veniturilor la buget mai rapid decât creşterea cheltuielilor implică o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, precum şi reducerea evaziunii fiscale.

Pentru anii următori reducerea evaziunii fiscale ar urma să fie realizată de ANAF prin măsuri de prevenirea evaziunii şi prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale.

Pentru prevenire, ANAF va supraveghea mai atent domeniile cu risc fiscal ridicat, import, export, comerţ cu produse accizabile sau domenii precum agricultura şi panificaţia.

La capitolul combatere a evaziunii fiscale ANAF se va concentra pe frauda la plata TVA, munca la negru şi plata unor contribuţii mici prin subdeclararea salariului şi pe controlul persoanelor cu averi mari.


Etichete previziunicreştereANAFfiscal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live