Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

1 Octombrie 2012
Vizualizari: 1652
Comentează add

Deprecierea leului faţă de euro face ca accizele să crească de la 1 ianuarie 2013. Accizele din 2013 sunt calculate la cursul valutar de pe 1 octombrie 2012.

Creştere a accizelor din cauza cursului valutar

paul-poterasi

Foto: Arhivă Reuters.

Accizele pe 2013 vor fi calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, a anunţat luni Banca Centrală Europeană (BCE).

Cursul de luni este mai mare cu 5,16% faţă de cel din urmă cu un an, de 4,3001 lei/euro, folosit la calculul accizelor în anul 2012, precizează Agerpres.

Deprecierea leului faţă de euro va influenţa suplimentar majorarea preţurilor la majoritatea produselor accizabile.

Accizele sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului de stat pentru unele produse provenite din producţia internă sau din import: bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrică.

Preţul carburanţilor, influenţat de accize şi curs

De asemenea, preţul carburanţilor va fi influenţat, pe lângă deprecierea leului faţă de euro, şi de majorarea accizelor.

Conform calendarului de majorare convenit cu Uniunea Europeană, nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

În cazul ţigaretelor, accizele vor fi majorate de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete la jumătatea anului viitor.

Potrivit datelor ministerului finanţelor publice, veniturile încasate la bugetul de stat din accize au crescut în primele opt luni din 2012 cu 9,5% faţă de acceaşi perioadă a anului 2011.


Etichete euroaccizetaxetutunenergietarifmotorină

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live