Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cresc riscurile de fraude electronice în perioada Sărbătorilor

Comisia Europeană avertizează consumatorii asupra riscurilor de fraude electronice în perioada Sărbătorilor.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 07 Decembrie 2013, 14:23

12% dintre utilizatorii europeni de Internet au căzut deja victime ale fraudelor electronice, arată cele mai noi date ale Comisiei Europene.

Avertismentul dat vineri la Bruxelles este cât se poate de serios, mai ales că în această perioadă volumul tranzacţiilor online creşte semnificativ.

De altfel, combaterea infracţionalităţii cibernetice a fost şi rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană – în acest scop a fost creat anul acesta, la Haga, un centru special.

Audio: Metode securizate pentru cumpărăturile online, de sărbători.

"Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă pentru plăţi electronice. Estimăm că grupurile de crimă organizată care se ocupă cu fraudele electronice provoacă pierderi de 1,5 miliarde de euro anual", spune Gregorz Mazurkiewicz, specialist în cadrul Centrului.

Şi Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor avertizează într-un raport asupra riscurilor comerţului electronic trans-frontalier.

Iar comisarul european de profil, Neven Mimica a spus că "tranzacţiile online cresc pe măsură ce consumatorii europeni beneficiază de avantajul pieţei unice. Proporţional, creşte şi riscul fraudelor.

Raportul Centrelor Europene ale Consumatorilor le reminteşte oamenilor că trebuie să fie intelgenţi atunci când fac cumpărături şi să evite capcanele care li se întind.

Printre capcanele la care face referire Neven Mimica este transferul de bani, fără a folosi o metodă securizată.

Totodată, cea mai folosită metodă de fraudă, potrivit raportului , este cea a vânzării unui produs pe un site de Internet, încasării banilor, fără însă a mai livra respectiva achiziţie.

Reclamate sunt şi fraudele din vânzările online ale maşinilor la mâna a doua sau a bunurilor contrafăcute.

Raportul remarcă şi o creştere a cazurilor în care sunt folosite soft-uri prin care sunt piratate datele stocate în telefoanele mobile.

Site-urile de jocuri de noroc sau de matrimoniale sunt încadrate în categoria celor de risc.

Conform unui Eurobarometru, cei mai mulţi păgubiţi în urma fraudelor electronice sunt în Polonia, 18%, Ungaria, Malta şi Marea Britanie.

La polul opus, cele mai puţin experienţe neplăcute din acest punct de vedere sunt în Grecia, Slovenia şi Spania.

Most common #online#fraud (70%) acc. 2 #ECCNet: sites that ask 4 bank transfer purchase & never deliver the products http://t.co/4Kkgn3sJLV

— EU Consumer Affairs (@EU_Consumer) December 6, 2013