Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

10 August 2012
Vizualizari: 2251
Comentează add

Preşedintele Comisiei de buget, eurodeputatul Maria Barna, a declarat că reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale nu sunt de acord cu reducerea TVA-ului.

Creditorii internaţionali "au rezerve faţă de scăderea TVA"

andrei-serban

Preşedintele Comisiei de buget, eurodeputatul Maria Barna. Foto: Agerpres.

Reprezentanţii creditorilor internaţionali le-au transmis vineri parlamentarilor din Comisia de buget-finanţe că au rezerve faţă de scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază sau impozitarea progresivă a veniturilor în trei trepte.

Motivul invocat ar fi că s-ar depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB impus de reglementările europene.  

Preşedintele Comisiei de buget, eurodeputatul Maria Barna, a afirmat că reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia politică şi au militat pentru stabilitate.

Reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene s-au declarat mulţumiţi că România şi-a îndeplinit angajamentele asumate şi cheltuielile se încadrează în ţintele bugetare stabilite.

Maria Barna a mai subliniat că reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale nu sunt de acord cu reducerea TVA-ului. 

"Cu privire la reducerea TVA-ului la 9% opiniile exprimate nu sunt favorabile. Bine ar fi să existe subvenţii pentru producătorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale.

"Noi şi aşa avem probleme de colectare, însă se fac studii, şi până la momentul lunii noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce anume putem face în domeniul fiscalităţii", a declarat Maria Barna.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, afirma în luna iulie că bugetul pentru 2013 va include cu siguranţă TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

Premierul Victor Ponta declarase pe 24 iulie, la ministerul agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

"Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului.

"Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013", a afirmat Victor Ponta.

Şeful guvernului a precizat că principalele avantaje ale unei TVA diferenţiată pe produsele agricole constă în reducerea preţurilor, fiscalizarea agriculturii şi pentru ca producătorii români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor.

"Pe lângă reducerea preţurilor, un avantaj în introducerea TVA diferenţiată este fiscalizarea pentru domeniul agriculturii.

"Pe baza estimărilor făcute, agricultura este nefiscalizată. Este, totodată, o măsură de încurajare a producătorilor români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor", a spus premierul.

Creşterea economică "ar putea fi mai mică"

Fostul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, a atras atenţia vineri că reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale sunt îngrijoraţi de criza politică internă pe fondul scăderii exporturilor şi a investiţiilor interne.

Gheorghe Ialomiţianu a atras atenţia că procentul de creştere economică anul acesta ar putea să fie mai mic decât cel la care se aşteaptă guvernul. 

"Deci, în jur de 1% ar fi bine să avem creştere economică pe 2012, dar este sub semnul întrebării. Este posibil ca în toamnă ea să fie revizuită.

"Dacă nu se continuă cu investiţii, exporturile vor înregistra reduceri, este posibil ca în toamnă această cifră să fie revizuită în jos", a declarat Gheroghe Ialomiţianu.


Etichete creditoriFMIbugetTVApoliticăVictor Pontapremieralimente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live