Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

8 Februarie 2016
Vizualizari: 1127
Comentează add

Dobânda ROBOR cu scadenţa la trei luni a ajuns astăzi la un minim de 0,79%, ceea ce crează premisele ieftinirii creditelor în moneda naţională, de luna viitoare.

Creditele în lei s-ar putea ieftini, din martie

iulian-olescu

Consilierul de strategie la Banca Naţională a României, Adrian Vasilescu. Foto: rador.ro.

Dobânda ROBOR cu scadenţa la trei luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor accesate de persoanele fizice, a ajuns astăzi la un minim de 0,79%, aproape jumătate din valoarea de acum un an.

Sunt astfel create premisele ieftinirii creditelor în moneda naţională, de luna viitoare, atunci când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la aceste dobânzi.

Indicatorul "Robor" a avut o traiectorie descendentă pe tot parcursul anului 2015, cu mici reveniri în anumite perioade.

Evoluţia sa este importantă pentru cei care au credite contracate în moneda naţională, deoarece dobânda acestor împrumuturi se calculează de obiecei ca sumă între Robor la trei luni şi o marje fixă a băncii.

Consilierul de strategie la Banca Naţională a României, Adrian Vasilescu, spune că impactul pozitiv asupra costurilor la creditele în lei a fost vizibil pe tot parcursul anului trecut, însă atrage atenţia asupra pericolului descurajării economisirii.

"Aici este o problemă sensibilă şi importantă. Creditele, în timp ce se ieftinesc, să nu determine o ieftinire prea puternică a dobânzii la depozite. Cred că băncile vor avea tăria să nu coboare prea mult dobânzile la depozite şi să descurajeze astfel economisirea", a spus Andrian Vasilescu.

Acesta mai precizează că oamenii nu trebuie să se lase impresionaţi prea mult de sintagma "minim istoric", deoarce astfel de valori sunt înregistrate, de obicei, în anumite condiţii specificie, care nu au nimic de a face cu situaţiile din trecut, sau din viitor. 


Etichete dobânda ROBORcostul creditelor în lei pentru persoanele fiziceieftiniredepoziteeconomisire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live