Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

19 Septembrie 2012
Vizualizari: 3594
Comentează add

Din 7 români care au luat împrumuturi bancare, unul nu mai reuşeşte să-l plătească.

Credite neperformante

daniel-negut

Banca Naţională a României a dat publicităţii, marţi, ediţia a şaptea a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Acesta face o evaluare a sistemului financiar românesc pe parcursul anului 2011 şi în prima parte a anului 2012 şi analizează legăturile dintre acest sistem şi economia reală.

De asemenea, identifică principalele ameninţări la adresa stabilităţii financiare, în perioada următoare.

Şi sunt câteva idei de reţinut, care îi pot interesa pe ascultătorii noştri.

În primul rând, constatăm că românilor le este din ce în ce mai greu să-şi plătească ratele la creditele bancare, astfel că restanţele mai mari de 90 de zile au depăşit nivelul de 14 la sută din total credite, cu peste două procente mai mult decât în anul anterior.

Acestea sunt aşa-numitele ”credite neperformante”!

Concret, din 7 români care au luat împrumuturi bancare, unul nu mai reuşeşte să-l plătească, un raport care poate arăta atât scăderea continuă a puterii de cumpărare a românilor, cât şi posibila redistribuire a banilor familiei către alte cheltuieli vitale pentru traiul de zi cu zi, renunţându-se la plata creditului bancar!

La nivel european, în situaţia României se mai află Bulgaria si Grecia, iar Ungaria este pe aproape.

În acest clasament al ponderii datornicilor, cel mai bine stă Austria, cu sub 3 procente, dar şi Franţa şi Marea Britanie, cu mai puţin de 4 la sută restanţe de peste trei luni la plata creditelor bancare.

Asta ar putea însemna ori că austriecii, francezii şi britanicii au o mai mare stabilitate în privinţa veniturilor personale şi-şi pot planifica mai bine cheltuielile pe termen lung, ori că aceştia nu recurg la credite bancare decât după ce analizează cu maximă responsabilitate posibilitaţile lor de a plăti în viitor ratele la credit.

Ceea ce - dacă ne amintim de „creditul cu buletinul” – la noi nu prea s-a întâmplat, toată lumea dând năvală să ia credite, fără nici un calcul al riscului de neplată!...

Şi totuşi, în tot acest trist tablou românesc, răzbate o undă de lumină: pe de o parte, Raportul BNR asupra Stabilităţii Financiare arată că s-a micşorat ritmul de creştere a restanţelor, iar - pe de altă parte – România este singura ţară europeană care are aproape de sută la sută gradul de acoperire a creditelor neperformante, ceea ce arată că avem un sistem bancar solid şi stabil.


Etichete credite neperformanteRomâniaBanca Naţională a RomânieiRaportul asupra Stabilităţii Financiare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live