Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Dezbateri electorale” Vineri, 22 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

27 Iunie 2018
Vizualizari: 447
Comentează add

BNR încearcă să indentifice soluţii care să stimuleze creditarea, astfel încât aceasta să devină un motor al creşterii economice durabile

Creditarea- motor al creşterii economice durabile

iulian-olescu

  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Arhivă.

BNR intenţionează să discute cu bancherii din Asociaţia Română a Băncilor, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor româno-bancare, pentru a identifica soluţii care să stimuleze creditarea, astfel încât aceasta să devină un motor al creşterii economice durabile, spune guvernatorul Mugur Isărescu. El a mai afirmat că multe companii sunt subcapitalizate şi nu pot fi finanţate, iar, dacă acest aspect nu va fi înţeles, unii vectori de comunicare din societate vor continua să acuze băncile că nu au grijă de economia reală.

Gradul de intermediere financiară din România este cel mai redus din Uniunea Europeană şi continuă să scadă, conform ultimelor date disponibile, de la aproape 40% în 2011, la numai 27 de procente anul trecut, a precizat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de educaţie financiară dedicată angajaţilor din bănci şi organizată de Institutul Bancar Român. El a adăugat că, în aceste condiţii, Banca Centrală nu are intenţia de a descuraja creditarea.   

Mugur Isărescu: "Nu avem niciun gând să descurajăm creditarea. Dimpotrivă, vrem să o încurajăm. Căutăm şi noi căi şi aşteptăm şi de la dumneavoastră dezbateri pentru încurajarea creditării. Dar, într-adevăr, ne interesează o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente, sustenabilă, şi insist pe acest cuvânt, chiar dacă el este păsăresc - "sustenabilă". De ce? Pentru că şi o parte din dezintermediere, din scăderea creditării, la care am asistat în ultimii doi ani, chiar trei ani, provine tocmai din faptul că unele credite nu au fost sustenabile, deci s-au dus în direcţii care nu aveau cum să continue.

Deci, discuţiile, acum, sunt următoarele: cum să echilibrăm pe componente creditară, pentru ca ea să dureze, să contribuie ani buni de acum înainte la creşterea economică. Practic, să preia, să devină unul dintre motoarele principale ale creşterii economice". 

Mugur Isărescu a precizat că, deşi activitatea de creditare în lei a înregistrat evoluţii pozitive de la începutul anului, scăderea intermedierii financiare a continuat, din cauza faptului că dinamica economiei nu s-a bazat pe creditare.

În plus, băncile şi-au curăţat bilanţurile de împrumuturile neperformante, a avut loc şi un fenomen european de dezintermediere transfrontalieră, iar companiile private au probleme structurale legate de capitalizare şi eficienţă, şi nu se califică pentru credite. Mugur Isărescu, adresându-se bancherilor. 

Mugur Isărescu: "În 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile informaţii bilanţiere centralizate, o treime dintre firme au raportat pierderi, iar aproximativ jumătate dintre acestea, pentru al treilea an consecutiv, 44% dintre companii aveau un nivel al capitalizării sub cel prevăzut de lege, şi legea prevede un nivel extrem de scăzut. Te întrebi cum mai funcţionează firmele respective.

Nu este problema dumneavoastră, dar trebuie să fie o preocupare pentru dumneavoastră, pentru că, dacă acest lucru nu se înţelege, că nu puteţi să finanţaţi firme subcapitalizate, care prezintă grad ridicat de risc, societatea şi, mai ales, unii vectori de comunicare din societate vor continua să acuze băncile". 

În opinia sa, băncile ar trebuia să reia mai activ colaborarea cu fondurile de garantare, pentru ca mai multe firme private să poată accesa împrumuturi bancare, dar şi să deruleze programe de pregătire profesională pentru personalul din instituţiile de credit, în aşa fel încât angajaţii lor să fie capabili să citească şi să înţeleagă un bilanţ şi, astfel, să poată lua decizii informate referitor la acordarea de credite către companiile private. 


Etichete BNRMugur IsarescuAsociaţia Română a Băncilorcreditarecapitalizarerisc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live