Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului

Radio România Actualităţi şi-a adaptat programul pentru marcarea Sărbătorilor de Paşti.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului
La slujba Sfintei Lumini de la Ierusalim au fost prezenţi, sâmbătă, mii de credincioşi. Foto: Reuters.

Articol de Ioana Dogaru, 15 Aprilie 2012, 10:55

Patriarhul Daniel a oficiat Liturghia pascală la Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi a oferit credincioşilor prezenţi Lumină Sfântă adusă de la Mormântul lui Iisus din Ierusalim.

În cadrul slujbei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învăţătură.

"Hristos cel în înviat din morţi omoară moartea, adică îi pune un capăt şi acum noi trăim între învierea lui şi învierea noastră cea de obşte la sfârşitul veacurilor. Cei care vor rămâne încă în viaţă când va veni el să judece viii şi morţii la a doua sa venire, aceea se vor schimba - spune Sfântul Apostol Pavel într-o clipită, adică vor cunoaşte o mutaţie de la condiţia de viaţă umană coruptibilă, stricăcioasă la o materie a trupului nestricăcioasă, înduhovnicită.

"Dacă acum sufletul este ascuns în trup, atunci trupul va fi interorizat în suflet prin lucrarea harului Duhului Sfânt", a spus Patriarhul Daniel.

Sărbătoarea Paştilor a continuat duminică în biserici cu oficierea Vecerniei Învierii în cadrul căreia s-au citit fragmente ale Evangheliilor în 12 limbi.

Posturile noastre de radio - România Actualităţi, România Cultural şi Antena Satelor - au transmis în direct această slujbă începând cu orele 12.00.

Slujba de Înviere la malul mării

Mii de oameni au venit şi în acest an să ia Lumina Sfântă de la malul mării, potrivit corespondentului România Actualităţi la Constanţa, Mona Constantinescu.--fb1

Turişti, dar şi localnici, au fost prezenţi la slujba de Înviere, oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, pe plaja Modern din Constanţa sau pe plaja President din Mangalia.

La sfârşitul slujbei, Ierarhul Tomisului a ţinut un cuvânt pastoral de Înviere.

Şi la Mangalia, credincioşii au luat Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim de la malul mării, iar evenimentul religios a fost pregătit de Protoieria Mangalia în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului.

Credincioşii, care au asistat la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului, au primit, ca în fiecare an, lumânări şi colaci şi au răspuns în cor tradiţionalului "Hristos a Înviat".

Duminică, începând cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie a săvârşit Slujba celei de-a doua Învieri, în care Sfânta Evanghelie a fost rostită în 12 limbi, după numărul apostolilor.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au primit sâmbătă-noapte Lumina Sfântă a Învierii.

Învierea a fost sarbatorită şi de românii din străinătate.

În Spania, potrivit corespondentului RRA, Annamaria Damian, mii de conaţionali au participat la slujba oficiată în aproape 100 de parohii.

La Madrid, spre deosebire de anii trecuţi, când Învierea a fost celebrată în aer liber, sâmbătă seara slujba a fost oficiată în biserică.

Lipsa fondurior nu a permis montarea unei instalaţii ample în aer liber.

Alături de români, la slujbă au participat şi ambasadorul României la Madrid, precum şi oficiali din partea guvernului regional.

Între ei, Carlos Izquierdo, viceministru regional de imigraţie, care a spus că românii au o mulţime de calităţi.

"Sunteţi cea mai mare comunitate de străini din Madrid, aproape un sfert de milion de persoane. Aveţi o mulţime de calităţi pe care le-am observat şi apreciat de-a lungul carierei mele: capacitate de integrare, de respect al obiceiurilor locului, dar fără să vă pierdeţi tradiţiile şi aveţi o putere foarte mare de muncă", a declarat Carlos Izquierdo.

Slujba Sfintei Lumini de la Ierusalim

La slujba Sfintei Lumini de la Ierusalim au fost prezenţi, sâmbătă, mii de credincioşi, veniţi din toate colţurile lumii, transmite trimisul special Radio România la Ierusalim, Remus Rădulescu.

Puteţi asculta aici transmisiunea Radio România de la Ierusalim, de la Slujba Sfintei Lumini.

Lumina Sfântă a fost primită, în Sâmbăta Mare, de Patriarhul grec, Theophilos al III-lea, în uralele credincioşilor şi sunetul clopotelor.--fb2

Ora la care s-a coborât anul acesta lumina a fost 14.24.

Patriarhul a intrat în Capela Sfântului Mormânt, după ce a fost controlat de surse de foc.

Mii de creştini au asistat la slujbă, unii în biserică, alţii au aşteptat lumina afară. Bucuria se citea pe feţele tuturor.

"Mă numesc Moldovean Adela, sunt din Târnăveni şi am venit la Ierusalim de Paşti, ca să mă conving că este adevărată minunea aprinderii luminii. Şi vă pot spune, cu mâna pe inimă, că este adevărat", a declarat Moldovean Adela.

Din lumina coborâtă pe mormântul Domnului, la Ierusalim, au primit lumină şi credincioşii din ţară, care au participat la miezul nopţii, la slujba Învierii.

O delegaţie a Patriarhiei Române a adus lumina, cu un avion special, la Bucureşti, Suceava, Cluj-Napoca, Baia-Mare şi Satu Mare.

În bisericile din toată ţara, milioane de oameni au venit ca să primească Lumina Sfântă.

Noaptea Învierii Domnului a fost moment de bucurie pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici.

Spitalele sunt pregătite pentru a acorda asistenţă

Mai multe spitale din capitală asigură asistenţa medicală de urgenţă în această perioadă, ne-a informat reporterul România Actualităţi, Marilena Frâncu.

Pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în perioada Sărbătorilor Pascale, bucureştenii pot apela la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul "Sfântul Pantelimon", Spitalul "Sfântul Ioan", Spitalul "Bagdasar Arseni", Spitalul de Chirurgie Plastică, precum şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

Pentru copii, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de Spitalele "Grigore Alexandrescu" şi "Marie Curie", iar zeci de farmacii vor avea program permanent.

Direcţiile de Sănătate Publică vor avea un servciu de gardă permanent la sediile direcţiilor, respectiv în Bucureşti, la sediul din strada Spiru Haret, numărul 14.

Serviciile de Ambulanţă vor avea program normal, cu menţiunea că în această perioadă vor asigura şi eliberarea de certificate constatatoare de deces, solicitările populaţiei fiind preluate la numărul de telefon 112.

"Vom lucra 24 de ore din 24. Lucrăm la întreaga capacitate. Ne aşteptăm chiar şi la o creştere a numărului de solicitări, pentru că Paştele durează trei zile şi atunci va trebui să suplinim tot ce înseamnă asistenţă medicală în ambulator", a declarat Directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alice Grasu.

În ţară, unităţile de primiri urgenţe din toate spitalele din subordinea direcţiilor de sănătate publică judeţene vor funcţiona cu linii de gardă de profil şi vor acorda asistenţă medicală de urgenţă.

De asemenea, în fiecare oraş important din ţară va fi deschisă cel puţin o farmacie.

Medicii recomandă prudenţă în alimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşti, mai ales în cazul celor care au ţinut post

Medicul Alice Grasu, de la Serviciul de Ambulanţă al Capitalei îi sfătuieşte pe cei care sunt sănătoşi pot consuma şi puţină carne de miel, având însă grijă să o asorteze foarte bine cu legume, cu broccoli, cu ciuperci, cu fasole verde, în nici un caz cu pâine, cu mămăligă sau cu paste făinoase.

"De asemenea, ouăle, nu mai mult de două pe zi", spune Alice Grosu.

"Dacă se abuzează de ele şi se ajunge într-un impas, deci apare acea indigestie provocată de ouă. Sfatul meu este ca în următoarea zi, cel care a suferit deja din cauza meselor copioase să consume ceai. În ceai să se pună o lingură de oţet de mere şi o lingură de miere de salcâm. Are un efect foarte bun digestiv, mai ales în aceste supraalimentări cu ouă" a mai spus Alice Grosu.

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor
România 14 Aprilie 2012, 15:19

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor

Potrivit învăţăturii creştine, după moartea pe cruce, Iisus Hristos se pogoară în iad pentru a le vesti şi celor de acolo...

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor
Peste 500 de piese din colecția BNR, expuse la muzeul Brukenthal
Cultură 24 Aprilie 2024, 20:31

Peste 500 de piese din colecția BNR, expuse la muzeul Brukenthal

Expoziția "Puterea leului. Istoria banilor în România" se poate vizita până pe 8 iunie.

Peste 500 de piese din colecția BNR, expuse la muzeul Brukenthal
Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca
Cultură 24 Aprilie 2024, 18:33

Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România şi-a deschis astăzi porţile în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu o ofertă bogată şi...

Ofertă bogată şi diversificată la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România din Cluj-Napoca
Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila
Cultură 24 Aprilie 2024, 15:37

Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila

Sâmbătă, în localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se va desfăşura tradiţionalul Pelerinaj de...

Pelerinaj de Florii la Galați și Brăila
„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român
Cultură 24 Aprilie 2024, 14:55

„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, în cadrul Târgului de Florii de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), va avea loc o „celebrare prin carte” a...

„Vremea Floriilor” la Muzeul Național al Țăranului Român
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 18:53

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, a avut loc luni, 22 aprilie, în prezența unui public...

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 09:36

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Diplomele galei, adevărate opere de artă, au fost desenate de pictorul Ștefan Câlția.

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes
Cultură 23 Aprilie 2024, 08:06

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes

A 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14-25 mai.

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes