Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

24 Mai 2020
Vizualizari: 241
Comentează add

După o lună de primenire spirituală, prin post, slujbe și rugăciuni, credincioșii musulmanii sărbătoresc, începând de astăzi timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul.

Credincioșii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bayram

sorin-cealera-constanta

Moscheea din localitatea Valul lui Traian, inaugurată în 2004. Foto: Arhivă Agerpres.

După o lună de primenire spirituală, prin post, slujbe și rugăciuni, credincioșii musulmanii sărbătoresc, începând de astăzi timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul.

Anul acesta, sărbătoarea are loc în condiții speciale.

Alături de credincioșii musulmani din întreaga lume, cei aproape 65.000 de musulmani din România sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Cei mai mulți, în jur de 50.000, sunt membrii comunităților turcă și tătară din Dobrogea.

Ramazan Bayram este o sărbătoare a familiei, a reuniunilor cu rudele și prietenii, însă în acest an, din cauza pericolului răspândirii virusului SARS-CoV 2, Muftiatul cultului musulman din România recomandă credincioșilor să își exprime dragostea față de cei dragi respectând distanța fizică.


Membru al comunității tătare din Constanța, Amet Aledin, secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice: Cu toții ne pregătim să sărbătorim cele trei zile de bayram, trei zile pe care comunitatea le petrece în pace sufletească, în tihnă, să ne gândim la cei care nu mai sunt alături de noi, ne gândim la cei care sunt în viață, la părinții noștri, la rudele noastre, la prietenii noștri. Ne gândim mai mult la ce înseamnă această înțelegere între oameni.


Reporter: După slujba de dimineață, oficiată anul acesta în exteriorul locașurilor de cult, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică, musulmanii îşi urează în tătară, turcă sau arabă "Bayram fericit!", merg la cimitire pentru a-i pomeni pe cei care nu mai sunt în viață, apoi urmează mesele festive, încărcate cu bunătăți, vedeta fiind tradiționala baclava, delicatesa împărțită, de obicei, și apropiaților: musulmani sau de alte confesiuni.

(RS)


Etichete Credincioșii musulmanimoscheemusulmanisărbătorescRamazan Bayram(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live