Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

23 Mai 2012
Vizualizari: 1578
Comentează add

Shigeru Miyamoto s-a născut în 1952 la Kyoto, este director în cadrul celebrei companii Nintendo şi creatorul cunoscutului video-joc Mario Bros, vândut în sute de milioane de copii.

Creatorul "Mario Bros" va primi Premiul "Príncipe de Asturias"

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Un om se joacă pe un Game Boy Nintendo. Foto: Reuters.

Creatorul de jocuri video Shigeru Miyamoto va primi Premiul Príncipe de Asturias pentru Comunicare, a anunţat miercuri juriul compus din specialişti spanioli, la Oviedo, în Asturia.

Shigeru Miyamoto s-a născut în 1952 la Kyoto, este astăzi director în cadrul celebrei companii Nintendo şi creatorul cunoscutului video-joc Mario Bros, care a vândut peste 275 de milioane de copii în întreaga lume.

Shigeru Miyamoto a creat peste 100 de jocuri video, între care Mario Bros şi Zelda, considerate ca cele mai bune din istore.

Critica de specialitate a definit "The Legend of Zelda” ca cel mai bun joc video creat vreodată.

În 1996, Shigeru Miyamoto a creat Super Mario 64 în 3D, ceea ce a însemnat un moment istoric în industria jocurilor video, pentru că a dotat personajele cu mişcare individuală şi independentă.

Shigeru Miyamoto este creatorul primei console cu ecran dublu, unul dintre ele cu comandă tactilă (touchscreen), Nintendo DS, care a vândut numai în Europa peste 3 milioane şi jumătate de exemplare într-un an.

Aceasta consola a înlocuit tradiţionalul ghid audio de la muzeul Luvru.

Un comunicat al Fundaţiei Principe de Asturias precizează că juriul a apreciat creaţiile lui Miyamoto pentru că nu conţin violenţă, pentru că includ programe desenate pentru antrenamentul creierului (Brain Training), pentru creativitatea muzicală, ca Wii Music, joc de compoziţie muzicală, utilizat în şcoli din toată lumea sau Wii Fit, un set de exerciţii care se controlează cu mişcarea corpului, din care s-au vândut peste 30 de milioane de copii

Datorită acestor creaţii, desenatorul japonez a reuşit să transforme video-jocul într-o "revoluţie socială” şi a reuşit să îl popularizeze în rândul unor categorii de populaţie care nu aveau acces la acest fel de petrecere a timpului liber.

Video-jocul este astăzi un mijloc capabil să unească persoanele, indiferent de sex, condiţie socială, culturală sau vârstă. Shigeru Miyamoto propune jocurile ca un element de integrare în familie şi socială, o experienţă care poate fi împărtăşită de oricine, care ajută la exprimarea sentimentelor şi reuşeşte să emoţioneze jucătorii.

Shigeru Miyamoto a mai obţinut şi alte distincţii importante în Spana, Franţa, Marea Britanie şi SUA.

Premiile Príncipe de Asturias promovează munca ştiinţifica, tehnică, socială, culturală, umană realizată de persoane sau instituţii la nivel internaţional.

Premiul pentru creatorul Nintendo este al treilea anunţat în acest an, după cel pentru arhitectură, acordat lui Rafael Moneo şi cel pentru ştiinţe sociale, acordat gânditoarei americane Martha C. Nussbaum.

Pe parcursul următoarelor luni vor fi anunţate şi premiile pentru literatură şi pentru sport.

Fiecare din premiile Principe de Asturias (care se acordă din 1981) este dotat cu 50 de mii de euro şi o sculptură creată de Joan Miró.

Premiile vor fi înmânate la ceremonia din toamnă, prezidată de Felipe de Bourbon, Principe de Asturia.


Etichete Premiul Príncipe de AsturiasNintendojocuri videoMario BrosShigeru Miyamoto

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live