Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Crearea de noi locuri de muncă în regiunea mediteraneană

UE consideră că este nevoie de cel puţin cinci milioane de locuri de muncă noi în statele partenere din zona mediteraneană, pentru a asigura incluziunea socială.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 15 Aprilie 2015, 10:14

Crearea de noi locuri de muncă este provocarea cea mai mare pentru regiunea mediteraneană: comisarul european pentru Politica de Vecinătate a cerut ţărilor partenere de la sud de Uniune să facă eforturi pentru exploatarea întregului potenţial al sectorului privat.

Uniunea Europeană consideră că este nevoie de cel puţin cinci milioane de locuri de muncă noi în statele partenere din zona mediteraneană, pentru a asigura incluziunea socială .

Pentru a avea şanse de reuşită, ar trebui că ţările din Uniunea pentru Mediterana, care include 42 de state, cele 28 europene si alte 14 partenere, să-şi intensifice ritmul de creştere economică de la 2,5 - 3,5 cât au înregistrat în ultimii ani la peste 6%.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Este o ţintă ambiţioasă, dar nu imposibil de atins, a spus marți, la reuniunea de la Barcelona, comisarul pentru Politica de Vecinatate.

Johannes Hahn susţine, printre altele, că educaţia e soluţia pentru integrarea tinerilor şi totodată pentru combaterea radicalizării lor.

Totodată, executivul comunitar se arată îngrijorat de nivelurile şi modelele actuale ale comerţului şi investiţiilor în regiunea de la sud de Uniune, dar şi de situaţia extrem de instabilă.

Libia e măcinată de război civil, iar în Egip tranziţia spre democraţie e dificilă. La fel de problematică e situaţia din Orientul Mijlociu, mai ales din Siria...de altfel, la graniţele sudice ale Uniunii se estimează că ar fi peste 15 milioane de refugiaţi.

"Putem crea pace şi aduce stabilitate doar dacă politicienii şi totţi factorii de decizie înţeleg adevărata miză. O regiune a Mediteranei prosperă ar asigura pacea şi evitarea conflictelor armate în viitor. Nu trebuie să ne resemnăm că lucurile sunt aşa cum sunt", a spus Johannes Hahn.

La începutul lunii martie, Comisia a lansat consultarea publică referitoare la revizuirea Politicii de Vecinătate, în concordanţă cu provocările actuale, printre care terorismul, migraţia, în special la sud sau securitatea energetică, periclitată de conflictul ruso-ucrainean.

Luna viitoare, vor continua discuţiile, la Riga, cu partenerii din est.

Consultarea lansată de Comisie va ţine până în iunie, pentru ca la început de toamnă executivul comunitar să vină cu o propunere clară de revizuire a Politicii de Vecinătate.