Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

7 Ianuarie 2019
Vizualizari: 932
Comentează add

Luni, creştinii de stil vechi sărbătoresc Crăciunul.

Crăciunul pe rit vechi

florin-lepadatu

 

Luni, creştinii de stil vechi sărbătoresc Crăciunul.

La Brăila, membrii comunităţii ruşilor lipoveni au asistat, duminică noaptea, la slujba prelungită oficiată, cu această ocazie, la Mitropolia Mondială a Ruşilor Lipoveni.

Reporter Gina Bahor: "Îmbrăcaţi în veştminte tradiţionale, familiile din comunitatea ruşilor lipoveni au participat, azi-noapte, la Mitropolia Mondială a Ruşilor Lipoveni la slujba religioasă, bărbaţii îmbrăcaţi în rubaşcă apretată şi cu o padiovca nouă, iar femeile gătite cu o subca, purtând brâu de lână colorat ca un curcubeu cu ciucuri, care se ţese numai în ziua de Sfânta Maria.

Femeile măritate poartă sbornik, băscuţe împodobite cu mărgele şi paiete.

La sfârşitul ceremonialului religios, lipovenii au urat rudelor, prietenilor şi vecinilor "S prazdnikom Rojdestva Hristova !", apoi fiecare familie a plecat spre casă, pentru a gusta bunătăţile pregătite special pentru această mare sărbătoare.

Din nicio casă a comunităţii din cartierul Pisc nu lipsesc de pe masă gustoasele piroki - un fel de plăcinte, sau vareniki - asemeni colţunaşilor, haladetul - răcitura pe care lipovenii o fac fără usturoi şi o mănâncă cu hrean, şi borşul rusesc.

La finalul mesei de Crăciun, la desert se va mânca tradiţionalul cozonac, dar şi clătite ruseşti, blini caşa - un  preparat din orez, zahăr, multe ouă şi mirodenii.

Seara vor veni colindătorii, vestind în casele lipovenilor Naşterea Pruncului Iisus."


Etichete Crăciun

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live