Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Martie 2020
Vizualizari: 482
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis va prezida marţi o videoconferinţă cu miniştrii cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19.

Covid-19: Președintele Klaus Iohannis, videoconferință cu Guvernul Orban

radiojurnal

Arhivă Foto: presidency.ro

Începând de ieri, România se află în stare de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile.

Conducerea Parlamentului a decis ca decretul emis de şeful statului în acest sens să fie votat în plen joi, la ora 12:00.

Documentul are prevederi care vizează domenii precum sănătatea, economia, sectorul energetic, dar se referă şi la drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi lucrătorilor.


Klaus Iohannis: Aceste măsuri vizează sănătatea publică domenii sociale și economice, dar vizează deopotrivă și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale. Astfel, școlile vor fi închise, pentru protejarea copiilor elevilor și studenților. Activitatea din învăţământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență. Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele. Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita a prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență. Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale. Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogare de la prevederile legale în vigoare. Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizie ale autorităților publice vor beneficia de protecție socială. Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii, stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevazut de lege nr 19 din 2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.


Preşedintele Klaus Iohannis va prezida marţi, începând cu ora 15:00, o videoconferinţă cu miniştrii care au responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19.

Textul integral al decretului privind instituirea stării de urgenţă poate fi găsit pe site-ul preşedinţiei, dar şi pe cel al Radio România Actualităţi.

R.S.


Etichete klaus iohannisklausvideoconferintaguvernul orbanlideriuecoronavirusstare de urgenta(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live