Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Şarpe

4 Aprilie 2013
Vizualizari: 1834
Comentează add

Pe Dunăre ar putea fi instituit cod portocaliu dacă debitul fluviului la intrarea în ţară va atinge 12.000 de metri cubi pe secundă. avertizează hidrologii.

Cotele de inundaţie şi de pericol, depăşite pe mai multe râuri

radu-sarpe

Inundaţii în judeţul Vrancea. Foto: Cristina Moise.

Cotele de inundaţie şi de pericol au fost depăşite la patru staţii hidrometrice de pe râul Jiu şi la o staţie de pe râul Jilţ, anunţă Administraţia Naţională Apele Române.

Este cod roşu pe râul Jiu, şi pe 9 râuri din vestul ţării este cod portocaliu.

Până acum, au fost inundate mii de hectare de teren agricol.

Apa a pătruns în zeci de case şi de gospodării din Bistriţa, Vâlcea, Gorj şi Hunedoara, iar două sate de munte din judeţul Buzău sunt izolate după ruperea unor poduri şi căi de acces, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.

Situaţia cea mai gravă este în Dolj, unde Jiul a ieşit din matcă.

Inundaţii 4 aprilie 2013
  • În Bistriţa Năsăud, 14 case din satul Parva au fost inundate
  • În Buzău peste 1500 de oameni au rămas izolaţi
  • În Dolj, aproape 1000 de hectare de culturi au fost inundate
  • În Târgu-Jiu mai multe subsoluri de blocuri au fost inundate
  • În Vâlcea ploile au afectat peste 40 de gospodării
  • În Vrancea 800 de familii sunt izolate de inundaţii

Corespondentul local Florin Firu spune că cea mai gravă situaţie se înregistrează pe Drumul Judeţean 606 Braloştiţea-Răcarii de Jos, care este închis ca urmare a inundaţiilor şi a instituirii codului roşu pe Jiu.

Au fost probleme şi în localitatea Rasnic, după ce pârâul cu acelaşi nume a crescut şi a pus în pericol în aval gospodăriile localităţii

De altfel, în localitatea Raznic, trei gospodării sunt sub ape.

Potrivit ultimelor informaţii transmise de autorităţile locale 15 localităţi din judeţe sunt afectate şi 4 drumuri sunt închise.

Peste 2.300 de hectare de culturi de grâu şi orz, teren arabil şi păşuni au fost inundate în ultimele ore, în judeţul Dolj, ca urmare a revărsării apelor Jiului, a afluenţilor acestuia şi a fluviului Dunărea.

Rămâne cod roşu pe Jiu, până vineri, au anunţat autorităţile locale.

Potrivit acestora, sunt luate toate măsurile pentru a preveni efecte nedorite ale revărsării Jiului în localităţile apropiate comunelor Braloştiţa şi Răcarii de Jos.

O situaţie specială a fost raportată şi la Buzău

Potrivit corespondentului local Cristina Moise, în judeţul Buzău s-a rupt un drum comunal şi sunt două sate izolate, cu peste o mie cinci sute de locuitori.

Efectele sunt încă necontorizate de autorităţi în totalitate, iar în cazul locuitorilor din satele comunei Lopătari, izolaţi complet, măsuri de remediere se aşteaptă de la autorităţile buzoiene, abia în dimineaţa zilei de vineri.

Din cele două sate nu au fost anunţate deocamdată situaţii de urgenţă, însă există între cei 1.500 de oameni nu există nici măcar un asistent medical, iar în sate nu este dispensar medical.

Probleme apar din nou pe Valea Zăbalei, unde sunt drumuri, poduri şi podeţe surpate; iar la Vidra, zeci de hectare de terenuri agricole inundate.

Satele Nărăju Mic şi Brădăţeşti sunt parţial izolate, iar două drumuri naţionale sunt afectate pe porţiuni reduse la Chioşeni şi Andreiaşu de Jos.

În ambele judeţe, în satele izolate elevii nu merg vineri la şcoală.
 

Posibil cod portocaliu pe Dunăre

Pe Dunăre ar putea fi instituit cod portocaliu dacă debitul fluviului la intrarea în ţară va atinge 12.000 de metri cubi pe secundă. avertizează hidrologii.

Ploile vor continua, dar meteorologii nu emit deocamdată nicio avertizare de fenomene deosebite.

Guvernul a cerut autorităţilor locale să fie pregătite şi să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, transmite redactorul Radio România, Angela Matei.

Au fost dispuse toate măsurile necesare şi se acţionează cu mijloace specifice de către toate autorităţile, dau asigurări atât miniştrii cu atribuţii, cât şi prefecţii.

Vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat să se asigure permanenţă, iar prefecţii să raporteze rapid la nivel central dacă au nevoie de ajutor suplimentar.

"Vreau să aveţi forţe în rezerve care să fie pregătite: atât forţe umane cât şi mijloace de intervenţie. Vreau să aveţi o colaborare permanentă şi o comunicare permanentă cu prefecţii din judeţele limitrofe. Trebuie să ştiţi tot timpul judeţul din amonte de dvs în ce situaţie se găseşăte râul sau pârâul.

"Acolo unde aveţi zone izolate, unde aveţi familii izolate, unde aveţi grupuri de case izolate, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi, trebuie să evaluaţi care e necesarul de alimente, de apă, de medicamente sau, mă rog, de alte materiale", a spus vicepremierul.

Codul roşu pe Jiu se prelungeşte până vineri, când se decide dacă poate fi redus la portocaliu.

Directorul institutului, Daniela Rădulescu, avertizează totodată că pentru Dunăre cotele sunt peste valorile normale şi se anticipează pentru următoarele zile cod portocaliu.

"Astăzi avem 10.200, valoare pe care treebuie să o raportăm la valoarea medie anuală a lunii aprilie de 7.900 de metri cubi pe secundă. Ne aşteptă, ca din 6 aprilie să depăşim 11.000 şi din 11 aprilie să depăşim 12.000 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară. Cel mai probabil mâine, dacă nu poimâine, anticipăm un cod portocaliu pe Dunăre, fie pe Calafat - Zimnicea, fie pe Gruia - Zimnicea, aste depinzând de modul de exploatare de la...

Din punct de vedere meteorologic, nu se mai întrevăd atenţionări, deşi mai urmează câteva zile cu ploi.

Ion Sandu a precizat că va ploua vineri noapte în sud-vestul ţării şi duminică noapte în sudul ţării, iar dacă prognozele se modifică ANM va avertiza cu cel puţin 24 de ore înainte.


Etichete inundaţiicod roşuavertizarerâuriJiuDoljguvernDunăre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live