Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

18 Aprilie 2016
Vizualizari: 2515
Comentează add

Doha: Eşec al negocierilor dintre principalii exportatori de petrol privind îngheţarea producţiei de ţiţei.

Cotaţia petrolului a scăzut cu 6%, în urma eşecului reuniunii de la Doha

radiojurnal

Foto: captură video.

Cotaţia petrolului a scăzut astăzi cu 6%, în urma eşecului reuniunii de la Doha, unde principalii exportatori nu au reuşit să ajungă la un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei.

La eşecul negocierilor au contribuit în principal tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudită şi Iran.

Cele două state concurează pentru influenţa în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria şi Yemen.

Analiştii estimează că, în urma eşecului negocierilor de la Doha, cotaţia barilului de petrol Brent ar putea scădea mult sub nivelul de 40 de dolari.

Cum afectează eşecul acestor discuţii Rusia, ţară în care ţiţeiul este unul dintre principalele produse de export?

Corespondenţă din Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - Eşecul total al reuniunii de 13 ore de la Doha a fost o surpriză neplăcută pentru Rusia, unul dintre iniţiatorii întâlnirii. Rusia, care nu este membră OPEC, a susţinut îngheţarea producţiei de către principalii membri ai Cartelului petrolier şi producătorii din afara OPEC, pentru a determina creşterea preţurilor la petrol, a căror prăbuşire, anul trecut, a aruncat economia sa în recesiune. La finalul convorbirilor, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a explicat cauzele eşecului.

Aleksandr Novak: O serie de ţări ce fac parte din OPEC şi-au schimbat poziţia în această dimineaţă, chiar înaintea începerii întâlnirii noastre, şi au cerut ca acest acord să fie realizat cu condiţia ca la el să participe toate ţările membre OPEC, cât şi marii producători ce nu fac parte din OPEC care nu au fost prezenţi la reuniune.

Reporter: Experţii afirmă în unanimitate că acordul a fost blocat în ultimul moment de Arabia Saudită, care a refuzat să îl semneze din cauza refuzului Iranului, inamicul său regional, absent la Doha. Ministrul rus al energiei a declarat că, deşi un acord între producători este totuşi posibil, Rusia nu mai este atât de optimistă în privinţa realizării acestuia, şi nu a luat încă decizia dacă va lua parte la următoarea reuniune similară, în iunie.


Etichete Dohaeşec al negocierilorexportatori de petrolîngheţarea producţiei de ţiţeiAleksandr Novak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live