Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

24 Octombrie 2013
Vizualizari: 1379
Comentează add

Premierul Victor Ponta a precizat joi, la Bruxelles, că în acest moment nu se ia în calcul o creştere a cotei unice de impozitare.

Cota unică de impozitare "nu se va majora"

andrei-serban

Premierul României, Victor Ponta. Foto: gov.ro.

Premierul Victor Ponta a precizat joi, la Bruxelles, că în acest moment nu se ia în calcul o creştere a cotei unice de impozitare.

Şeful guvernului a cerut ministrului finanţelor să îi prezinte mai multe scenarii pentru construcţia bugetului pe anul viitor, având în vedere şi gradul de colectare a veniturilor bugetare în cursul acestui an, mai mic decât se estimase iniţial.

"Am cerut de la ministrul de finanţe, discutând, evident, împreună cu şeful ANAF diverse scenarii. Putem să scădem TVA, putem să scădem CAS, putem nu doar să indexăm pensiile, ci să mărim eventual salariul minim.

"S-au discutat diverse scenarii. Nu mi-a fost prezentat încă rezultatul acestor scenarii, dar cota unică, conform programului de guvernare şi acordului în USL, poate şi eu cred că ar fi bine să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri reduse - o scădere la 12% şi la 8%", a declarat Victor Ponta.

Şi liberalii dau asigurări că nivelul de impozitare a veniturilor nu va creşte cât timp PNL se află la guvernare.

Cota de 16%, partea a programului USL

Potrivit ministrului de finanţe, Daniel Chiţoiu, cota de 16% este parte a programului convenit până la sfârşitul legislaturii, în 2016.

Discuţiile în cadrul USL, privind nevoia de venituri suplimentare pentru bugetul de anul viitor, au provocat însă reacţia întregului spectru politic.

Copreşedintele USL, liberalul Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, că nimeni nu a venit cu propunerea majorării cotei unice, dar că a exista o discuţie preliminară, iar cea de fond se va desfăşura săptămâna viitoare, în perspectiva construcţiei bugetare.

La rândul său, ministrul finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu, a precizat, tot joi, la o dezbatere, la Timişoara, că nu se va majora cota unică de impozitare.

"Angajamentul politic şi, de asemenea, angajamentul guvernării, este, ca, pe perioada 2013 - 2016, cota unică de impozitare, de 16%, să nu crească", a spus Daniel Chiţoiu.

Opoziţia nu este de acord cu majorarea cotei unice de impozitare

PDL atrage atenţia Guvernului că va iniţia o moţiune de cenzură, pentru care va cere şi sprijinul PNL, dacă se va mări cota unică de impozitare.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu, a declarat că, prin această majorare, firmele şi cetăţenii vor pierde miliarde de lei anual.

"Românii şi firmele vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 11 miliarde de lei, anual. În schimb, prin reducerea TVA, de la 24 la 22%, Victor Ponta lasă economiei aproximativ 5 miliarde de lei.

"Din păcate, acest model a fost aplicat şi în cazul reducerii TVA la pâine, dând economiei 100 milioane de lei şi luând din buzunarul românilor peste 500 de milioane de lei", a declarat Adriana Săftoiu.

UDMR se pronunţă împotriva măririi cotei unice de impozitare.

Vicepreşedintele politic, László Borbély, a arugmentat că, actuala cotă unică, de 16%, a generat rezultate bune.

"Nu suntem de acord cu mărirea cotei unice. Pentru că a funcţionat bine, este stabilitate.

"Şi ceea ce păgubeşte România că tot timpul schimbăm legislaţia", susţine László Borbély.

Şi liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochiţoiu, respinde posibilitatea de a se mări cota unică de impozitare şi mărirea bazei de impozitare şi aplicarea unor soluţii concrete de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii.


Etichete cota unică de impozitareVictor PontaguvernmajorareUSLCrin AntonescuDaniel ChiţoiuUDMRPPDDTVA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live