Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

5 Octombrie 2010
Vizualizari: 1996
Comentează add

Senatorii din Comisia de buget au aprobat reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută. Propunerea a fost făcută de senatorul PDL Iulian Urban şi a primit aviz negativ din partea guvernului.

Cotă unică de 10 %, propusă de Comisia pentru buget din Senat

sorin-solomon

Senatorul PDL, Iulian Urban, a propus reducerea impozitului pe venit la 10%. Foto: Agerpres.

Membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din senat au aprobat, marţi, în unanimitate, scăderea cotei unice pentru impozitul pe venit de la 16 % la 10 %, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele comisiei, senatorul Ovidiu Marian.

"Am mers pe exemplele altor ţări din zonă, Ungaria, Bulgaria, şi nu vedem de ce în România nu s-ar putea face acelaşi lucru. S-a dovedit, atunci când s-a aplicat cota de 16 la sută, că veniturile la buget nu au scăzut ci au crescut. Scăderea cotei de impozitare a condus la încasări mai mari", a spus senatorul Ovidiu Marian.

Potrivit iniţiatorilor, această propunere legislativă pentru modificarea legii codului fiscal, vizează stimularea economiei şi atragerea investiţiilor străine.

Astfel, senatorul Urban Iulian a apreciat că, uitându-se pe hartă, un investitor străin ar vedea că în România cota unică de impozitare este de 16 la sută, iar în Ungaria de 10 la sută, iar în aceste condiţii ar alege "cu ochii închişi" Ungaria care, în plus, are infrastructură şi productivitate ridicată a muncii.

"România ar fi practic rasă de pe harta economică est-europeană", în cazul în care propunerea legislativă ar fi respinsă, a avertizat senatorul Urban Iulian.

Votul senatorilor a fost dat în condiţiile existenţei avizului negativ al guvernului, reprezentanţii ministerului finanţelor publice susţinând că reducerea impozitului pe venit ar aduce pierderi bugetului de stat.

Pentru anul 2011, aceştia au estimat un impact negativ de 5,2 miliarde de lei.

La rândul său, senatorul Alexandru Mocanu a reamintit comisiei controversele de acum câţiva ani, cu colegii din PSD, legate de introducerea cotei unice de impozitare de 16 la sută, când aceştia afirmau că "va fi o gaură de 30.000 de miliarde lei la buget", ceea ce nu s-a întâmplat.

Propunerea comisiei senatoriale urmează să fie supusă votului plenului din senat şi camera deputaţilor.


Etichete impozitsenatIulian UrbanOvidiu MarianUngariaBulgariaAlexandru Mocanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live