Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

15 Decembrie 2015
Vizualizari: 639
Comentează add

Ambasadorul Spaniei în India şi-a prezentat demisia, după ce presa de la Madrid a scris despre ilegalităţi comise când era deputat al Partidului Popular, de guvernământ.

Corupţia, tema dezbaterilor politice înaintea alegerilor din Spania

annamaria-damian-madrid

Foto: athavaneng.com.

Tema corupţiei politicienilor accelerează dinamica dezbaterilor, cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din Spania.

Ambasadorul Spaniei în India şi-a prezentat demisia, după ce presa de la Madrid a scris despre ilegalităţi comise printr-o firmă de consultanţă deţinută când era deputat al Partidului Popular, de guvernământ.

Gustavo de Arístegui a fost ambasadorul Spaniei în India până duminică, când şi-a prezentat demisia, printr-o scrisoare adresată ministrului de externe.

Gestul său devine cu atât mai important cu cât diplomatul menţionează că a luat această decizie în urma campaniei de distrugere iniţiată împotriva sa şi nu vrea să pună în pericol nici guvernul şi nici pe preşedintele Partidului Popular, Mariano Rajoy, aflat în plină cursă electorală.

Informaţiile pulicate de presă privind comisioanele mari percepute de Arístegui pentru intermedierea unor afaceri spaniole în lume sunt false, manipulate sau jumătăţi de adevăr, menţionează acesta în scrisoare.

Activităţile comerciale ale diplomatului au avut loc în perioada în care acesta era deputat şi el susţine că s-au desfăşurat în conformitate cu legea.

Informaţiile publicate de presă privind aceste comisioane de milioane de euro pentru contracte facilitate unor firme spaniole în străinătate, atât de Gustavo de Arístegui, cât şi de parlamentarul conservator Pedro Gómez de la Serna, au determinat Biroul de conflicte de interese din cadrul Guvernului să deschidă un dosar.

În paralel, o comisie din Partidul Popular a anunţat că începe procedura disciplinară pentru ambii politicieni.

Ministrul de externe şi-a exprimat regretul pentru situaţia lui Arístegui, care a fost numit ambasador în urmă cu aproximativ patru ani.

O reacţie cu totul opusă a avut-o deputatul Gómez de la Serna, care nu renunţă la candidatura sa pentru Segovia şi care a anunţat că va depune o plângere la Parchetul anticorupţie, deoarece informaţiile privind comisioanele au fost manipulate şi s-au falsificat, spune el.

Ultima săptămână de campanie se anunţă cel puţin interesantă.

Bătălia pentru alegerile din 20 decembrie nu a fost niciodată mai strânsă, iar noutăţile vin de multe ori pentru că în scenă au pătruns partidele noi, Ciudadanos şi Podemos.

Cele mai recente sondaje publicate de ziarele spaniole confirmă tendinţele marcate în toamnă - Partidul Popular va câştiga alegerile şi va fi secondat de Partidul Socialist.

Intrarea în parlament a partidelor tinere va împiedica un guvern monocolor sau, cel puţin, unul care să guverneze cu majoritate, pentru că Ciudadanos ar putea câştiga cel puţin 50 de fotolii parlamentare, la fel ca Podemos, care se situează pe locul al IV-lea în preferinţele spaniolilor cu drept de vot.

Astfel, oricare din partidele câştigătoare va avea nevoie de acorduri punctuale pentru a putea guverna.

În 20 decembrie, cei 40% dintre cetăţeni care la ultimul barometru se declarau indecişi vor avea cel mai greu cuvânt de spus. 


Etichete Spaniacampanie electoralăalegeri 20 decembriecorupţiePodemosPartidul PopularCiudadanosscrutinalegeri parlamentareguvernare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live