Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

18 Octombrie 2019
Vizualizari: 313
Comentează add

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei Elena a plecat către Curtea de Argeş

radiojurnal

Foto: Agerpres

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 13:00 - Realizator: Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă Elena a plecat către Curtea de Argeş, unde osemintele vor fi reînhumate, mâine, în necropola regală. Sicriul a poposit aproape o oră la Palatul Elisabeta din capitală, după ce a fost adus în ţară, din Elveţia, cu un avion militar.

Remus Rădulescu este în direct şi ne spune cum au decurs ceremoniile.

Reporter: În drumul spre locul de veci de la Curtea de Argeș, rămășițele pământești ale Reginei Mamă Elena au făcut un ultim popas la reședința familiei regale din București, Palatul Elisabeta. Este acelaşi loc de unde regina pleca acum 71 de ani în exil, alături de fiul său Regele Mihai. Dacă regele avut ocazia să mai vadă România după căderea comunismului, mama sa, Regina Mamă Elena nu a mai călcat pe pământ românesc din 1948. Ea a murit în 1982 și a fost înmormântată într-un cimitir din Lausanne, Elveția.

Familia regală română condusă de Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei, a ţinut să împlinească dorința Regelui Mihai și să repare nedreptatea istoriei prin repatrierea rămășițelor pământești ale Reginei Mama pentru a fi reînhumate în necropola regală de la Curtea de Argeş.

Sicriul reginei a fost depus la Palatul Elisabeta în sala regilor, unde membrii familiei regale s-au recules la catafalc într-un momente privat. Cele câteva zeci de persoane care au dorit să o petreacă pe regină au putut să aprindă o lumânare şi să depună flori lângă zidul de la intrarea în Palatul Elisabeta. Tot aici este deschisă până luni, 21 octombrie, şi o carte de condoleanţe pentru mesaje de omagiu.

În această carte a semnat şi patriarhul Daniel al BOR, care a venit la Palatul Elisabeta pentru un ultim omagiu faţă de regina Elena. În urmă cu aproape un sfert de oră cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş. Sicriul reginei va fi depus în catedrala istorică de acolo, iar mâine va avea loc reînhumarea Reginei Mamă Elena în necropopla regală de la Curtea de Argeş.

Anterior, la ceremonia de la aeroportul Otopeni au asistat, printre alţii, premierul desemnat, Ludovic Orban şi premierul în exerciţiu, Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei Mamă Elena, în care afirmă că este vorba despre un act de dreptate istorică, de recuperare identitară şi de patriotism civic.


Etichete Regina ElenaCurtea de Argeş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live