Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Matei

12 Februarie 2013
Vizualizari: 1200
Comentează add

Agenţia de presă nord-coreeană a informat că oameni de stiinţă au detonat un "dispozitiv în miniatură" şi că operaţiunea s-a desfăşurat "într-o manieră perfectă şi sigură".

Coreea de Nord recunoaşte că a efectuat un nou test nuclear

florin-matei

Liderul nord coreean, Kim Jong-un. Foto arhivă Reuters.

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat cu succes cel de-al treilea său test nuclear.

Agenţia de presă nord-coreeană, preluată de BBC, a informat că oameni de stiinţă au detonat un "dispozitiv în miniatură".

Autorităţile de la Phenian au precizat că testul s-a desfăşurat "într-o manieră perfectă şi sigură".

"Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", a anunţat agenţia de presă nord-coreeană.

Confirmarea survine la câteva ore după ce activităţi seismice au fost detectate la centrul pentru teste nucleare din Coreea de Nord.

Agenţiile de supraveghere a activităţii seismice în regiune au detectat un "seism aritificial", marţi dimineaţa, în nord-estul ţării.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, s-a produs la ora locală 11.57 (4.57, ora României), iar epicentrul său s-a situat în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia utilizată de către nord-coreeni pentru teste nucleare.

MAE "condamnă ferm testul nuclear"

Potrivit unui comunicat, ministerul de externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă ferm testul nuclear facut de către Coreea de Nord, care a ingnorat spelurile la reţinere transmise de comunitatea internaţională.

Astfel, Phenianul a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care s-a solicitat autorităţilor nord-coreene să renunţe la programele balistice şi de arme de distrugere în masă, sa revina imediată în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT) şi Acordului de garanţii încheiat cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precum şi sa reia, fără precondiţii, negocieril privind programul sau nuclear, se mai arată în comunicat.

În acest context, MAE arata ca România continuă să fie profund preocupată de lipsa de cooperare a Coreei de Nord cu Agentia si solicită autorităţilor de la Phenian să respecte toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est.

Consecinţe grave ale sfidării rezoluţiilor Naţiunilor Unite

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat asupra unor "consecinţe semnificative", în cazul în care Phenianul va continua astfel de activităţi.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă la 16.00, ora României, cu scopul de a examina modul de a reacţiona faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ONU.

Secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat testul nuclear nord-coreean ca fiind "o clară şi gravă violare" a rezoluţiilor Naţiunilor Unite.

Vecinii Coreei de Nord - Japonia şi Coreea de Sud - au criticat, de asemenea, în mod dur acţiunea Phenianului.


Etichete Coreea de Nordnuclear

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live