Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

2 Octombrie 2019
Vizualizari: 385
Comentează add

Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice, la scurt timp după reluarea negocierilor de denuclearizare cu Washingtonul.

Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Kim Jong un. Foto: AP/Agerpres.

Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice, la scurt timp după ce autorităţile de la Phenian şi Washington au anunţat reluarea negocierilor de denuclearizare, după şapte luni de blocaj.

Nord-coreenii au obiceiul să recurgă la manevre militare înaintea discuţiilor diplomatice, dar surse de la Seul spun că rachetele ar fi fost lansate de pe submarin, ceea ce ar reprezenta o escaladare a programului militar nord-coreean, căruia Statele Unite vor să-i pună capăt.

Potrivit corespondentei Radio România Actualităţi la Washington, Administraţia Trump s-ar fi pregătit cu noi propuneri, într-o nouă abordare pentru tratativele cu nord-coreenii.


Reporter: Doina Saiciuc - Departamentul de Stat a confirmat ieri că oficialii americani și nord-coreeni se vor întâlni la nivel de lucru pentru a relansa procesul denuclearizării Phenianului, care a înghețat imediat după summitul din februarie al celor doi lideri Trumo şi Kim.

Liderul american a respins atunci oferta liderului nord-coreean de a închide o principală instalație nucleară în schimbul ridicării celor mai dure sancțiuni americane.

În vreme ce Departamentul de Stat spune că negocierile vor fi reluate într-o săptămână de zile, media de stat nord-coreeană citează un înalt oficial de la Phenian care vorbește despre o întâlnire preliminară vineri, urmată de convorbiri oficiale a doua zi, sâmbătă. Niciuna dintre părți nu a specificat însă unde vor avea loc negocierile.

În spatele scenei, oficialii americani au făcut eforturi de a veni cu noi propuneri, inclusiv cu o abordare pas cu pas față de dezarmarea Coreei de Nord mai curând, decât cu acțiunea rapidă pe care a promis-o Donald Trump atunci când a ajuns la Casa Albă.

Printre ideile pe care Departamentul de Stat le-ar examina ar fi - spun unele voci - și un fel de înghețare nucleară temporară, care ar preveni ca Phenianul să continuie să îşi extindă arsenalul nuclear estimat acum că ar consta din 30 până la 60 de arme.

Fără a da detalii, președintele Trump a promis să folosească o nouă metodă în negocieri.


Etichete Coreea de Nordtest cu rachete balisticepheniansuadonald trumpsubmarin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live