Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Vartolomei

20 Iulie 2020
Vizualizari: 668
Comentează add

Transplant de rinichi la spitalul Parhon din Iași de la un bebeluși de 10 luni la un copil de 14 ani.

Copil de 14 ani salvat de un bebeluș de 10 luni în urma unui transplant

cristina-vartolomei

Foto: Constantin Mihai, Radio Iași.

Un băiat în vârstă de 14 ani din județul Bacău cu afecțiuni renale a fost operat de chirurgii de la spitalul Parhon din Iași.

Aceștia i-au transplant cu succes doi rinichi care proveneau de la un bebeluși de 10 luni, cel mai tânăr donator din țara noastră. 

Băiatul care a fost supus transplantului de rinichi este din Bacău și a fost diagnosticat cu o afecțiune genetică la vârsta de șapte ani.

Făcea naveta la Iași de două ori pe săptămână pentru dializă. Mama copilului spune că au mai fost chemați de trei ori pentru analize în vederea unui transplant, dar donatorii nu au fost compatibili.

Emoția a fost copleșitoare când au aflat că acum va fi salvat.


-: Eram şi bucuroasă pentru copilul meu, dar în același timp eram necăjită că cineva plânge după un copil. Le mulțumesc din suflet!


Reporter: Operația a fost complicată, dată fiind vârsta extrem de fragedă a donatorului, spune purtătorul de cuvânt al spitalului Parhon, Ionuț Nistor.


Ionuț Nistor: Sunt  intervenții complexe, pentru că necesită încă o echipă de transplant lărgită, ajutorul colegilor de la terapie intensivă, cu specializare pe pediatrie și chirurgie pediatrică.
Reporter: Pentru copilul de 14 ani urmează încă aproape o lună de spitalizare, dar momentul cel mai important a trecut cu bine, spune medicul Corneliu Moroșanu, coordonatorul echipei de chirurgi.


Corneliu Moroșanu: Noi am transplantat ambii rinichi în bloc. Există posibilitatea ca acești doi rinichi să îi asigure o funcție și noi sperăm ca aceşti rinichi să mai crească, pentru că ei au potențial de creștere.


Reporter: În lista de așteptare pentru transplant de rinichi mai sunt opt copii din regiunea Moldovei, iar cel mai mic are doar patru ani.

(RS)


Etichete bebelusmedicichirurgieoperatie(RS)spitalul Parhon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live